ZNANSTVENICI UPOZORAVAJU

Aspirin uzrokuje unutarnje krvarenje

31.05.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Uzimanje Aspirina kao prevencije od srčanih bolesti u zdravih osoba može dovesti do ozbiljnih posljedica, pokazalo je novo britansko istraživanje

Iako štiti od kardiovaskularnih bolesti, Aspirin ima i negativno djelovanje te može dovesti do unutarnjeg krvarenja ako se često koristi.

U britanskoj studiji provedenoj na više od 100.000 sudionika, sudjelovale su potpuno zdrave osobe koje su svakodnevno koristile aspirin, dok su u drugoj grupi bile osobe koje su već pretrpjele infarkt te su aspirin koristile kao prevenciju od mogućeg drugog srčanog udara. Dobiveni rezultati pokazali su da zdrave osobe koje uzimaju taj lijek umanjuju rizik od infarkta za 12 posto, dok istovremeno povećavaju rizik unutarnjeg krvarenja za trećinu, piše BBC.

Osobe koje su doživjele infarkt, prema rezultatima istraživanja, rizik novoga umanjuju za jednu petinu, iako je i kod njih moguće izazivanje unutarnjeg krvarenja.

'Provedena studija je dokazala da aspirin može izazvati brojne posljedice pa bi liječnici trebali više pažnje obratiti na to kome prepisuju ovaj lijek', rekao je profesor Colin Baigent.