OPREZ!

Gripa stigla u Hrvatsku

20.12.2012 u 19:29

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je laboratorijski potvrđen prvi slučaj gripe u ovoj sezoni, a riječ je o uzorku pacijenta sa simptomima gripe iz Zagreba, kojem je jučer utvrđena gripa B u Nacionalnom laboratoriju Svjetske zdravstvene organizacije za influencu, koji se nalazi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), priopćeno je danas iz HZJZ-a

Radi se o očekivanom dolasku gripe jer sezonska gripa u Hrvatsku već dugi niz godina dolazi upravo u ovo blagdansko vrijeme, oko Božića, ističe se u priopćenju Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

Prema zadnjem izvješću Europskog centra za praćenje i kontrolu bolesti (ECDC), u Europi je razina aktivnosti virusa gripe zasad niska, a u uzorcima se podjednako dijagnosticira tip A (53 posto) i tip B gripe (47 posto.
Podtipovi gripe A koji cirkuliraju, su A(H3) i A(H1). Podjednaka je cirkulacija podtipa A(H3) i A(H1).

Cjepivo protiv gripe, koje je osigurano besplatno za određene kategorije stanovništva Hrvatske, sadrži oba podtipa virusa gripe A koji cirkuliraju, kao i virus gripe B.

Cijepljenje protiv gripe ove godine u Hrvatskoj počelo je 14. studenoga i građani se i nadalje mogu cijepiti, ističu iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.
Također podsjećaju kako je cijepljenje preporučeno za sve osobe starije od 65 godina, neovisno o zdravstvenom stanju; sve osobe koje imaju kronične bolesti (plućne, srčane, bubrežne, jetrene, metaboličke), neovisno o dobi, kod kojih gripa može dovesti do pogoršanja osnovne bolesti; sve osobe sa smanjenim obrambenim sustavom zbog bolesti (npr. osobe s malignim bolestima) ili zbog terapije (npr. kemostatici, kortikosteroidi), bez obzira na dob, kod kojih je povećan rizik za nastanak komplikacija gripe; zdravstvene djelatnike i osobe koje skrbe o bolesnicima.

Svi ostali građani mogu se cijepiti protiv gripe, a cijena je 50 kuna.

Dodatne informacije o cijepljenju protiv sezonske gripe mogu se pronaći u letku koji je objavljen na web stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.