NEPRIJATELJ BROJ JEDAN

Narančama i mlijekom protiv stresa

31.05.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Kako biste se obračunali s najvećim problemom suvremenog čovjeka - stresom - dovoljne su naranče i kratka šetnja

Brojne studije su potvrdile da ljudi koji su stalno izloženi stresu teže odolijevaju bolestima. Upravo zbog toga bitno je na vrijeme se obračunati s neprijateljem broj jedan.

Američka znanstvenica i nutricionistica Bernadette Latson predlaže nekoliko jednostavnih načina kako umanjiti posljedice stresa na tijelo, čak i ako ste primorani osam i više sati provoditi u uredu.

Prvi je korak da pogled odvojite od ekrana i priuštite si nekoliko desetominutnih šetnji, idealno bi bilo parkom ili zelenom površinom. Osim opuštanja uz šetnju i duboko disanje, važnu ulogu igra i prehrana čiji sastojci također ublažavaju neravnotežu uzrokovanu napetošću, piše Upi.com.

'Porcija cjelovitih žitarica će potaknuti oslobađanje serotonina u mozgu, dok će hrana bogata omega-3 masnim kiselinama održavati normalnu razinu kortizola i adrenalina, poznatih i kao hormona stresa', rekla je Latson.

Čaša mlijeka prije spavanja pomoći će u borbi protiv anksioznosti i stresa, a od velike pomoći bit će i naranče, bogate C vitaminom.