POGUBNE ZA ZDRAVLJE

Koje kombinacije hrane i lijekova mogu biti opasne?

05.12.2012 u 10:29

Bionic
Reading

Nakon što su znanstvenici u novom istraživanju došli do zaključka da kombinacija grejpa s određenim lijekovima može biti kobna podigla se poprilična prašina. Međutim grejp nije jedina namirnica koja loše po zdravlje reagira s lijekovima

Iako su hranjive tvari i nutrijenti važni za zdravlje, određene namirnice ne reagiraju najbolje u kombinaciji s određenim lijekovima, pa je to vrlo važno imati na umu. Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Canadian Medical Association Journal pokazalo je da grejp može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme kod većeg broja ljudi koji uzimaju propisane lijekove. Stručnjaci su tada upozorili da grejp sadrži kemikalije koje mogu reagirati s određenim lijekovima i pojačati njihovo djelovanje. Posljedice mogu biti opasne po život – od akutnog zatajenja bubrega, preko zatajenja dišnog sustava, do unutarnjeg krvarenja i iznenadne smrti.

Međutim grejp nije jedina namirnica koja reagira u interakciji s lijekovima, pa ukoliko pijete lijekove, važno je pripaziti i na konzumaciju tamnog lisnatog povrća, mliječnih proizvoda, sladića, sira, suhomesnatih proizvoda te kofeina, piše Huffington Post

Kelj i lijekovi koji sprečavaju zgrušavanje krvi
Tamno lisnato povrće poput kelja, ali i brokule, blitve i zelene salate crvenih listova prepuno je vlakana, važnih vitamina i hranjivih tvari, uključujući vitamin K koji je važan antioksidans te pomaže u jačanju kostiju i potiče rad mozga. No problem je u tome što je taj isti vitamin ujedno koagulant te potiče zgrušavanje krvi. Ukoliko pijete lijekove koji sprečavaju zgrušavanje krvi, puna zdjela inače zdravog povrća mogla bi umanjiti njegov učinak.

Mliječni proizvodi i antibiotici
Ukoliko pijete antibiotike iz skupine kinolona, izbjegavajte hranu koja obiluje kalcijem. Naime kalcijem bogata hrana može omesti sposobnost tijela da apsorbira lijekove. Antibiotici iz skupne kinolona uključuju poznate lijekove kao što je ciprofloxacin, a najčešće se koriste za liječenje bolesti poput infekcija mokraćnog sustava, upale pluća i bronhitisa.

Aromatični sirevi, sir s plemenitom plijesni, suhomesnati proizvodi i antidepresivi
Suhomesnati proizvodi poput pršuta te sirevi s plemenitom plijesni i oni aromatični, kao što su parmezan i plavi sir, sadrže aminokiselinu zvanu tiramin koja može ometati djelovanje antidepresiva. Naime tiramin, koji se također prirodno nalazi u tijelu i kontrolira šećer u krvi, može se podići na opasnu razinu kod osoba koje uzimaju antidepresive. To je zato što antidepresive također inhibira enzim monoamin oksidaza koji pomaže u razgradnji tiramina u krvotoku. Tijelo će naravno pokušati regulirati razinu tiramina, no njegov dugotrajan višak može znatno ugroziti krvni tlak.

Kofein i puno lijekova
Kofein može reagirati sa širokim rasponom lijekova, štoviše neki lijekovi mogu utjecati na reakcije tijela na kofein. Kinoloni antibiotici, naprimjer, mogu utjecati na razgradnju kofeina u tijelu, što može dovesti do ubrzanog lupanja srca. Estrogen, lijekovi za astmu i lijekovi protiv anksioznosti također mogu dovesti do tog efekta. Nadalje, kofein ometa zgrušavanje krvi, stoga bi oni koji piju antikoagulanse svakako morali biti na oprezu.

Sladić i lijekovi za srce
FDA preporučuje izbjegavanje sladića ukoliko pijete digoksin, lijek protiv zatajenja srca ili poremećaja srčanog ritma, jer ta biljka može povećati rizik od toksičnih učinaka tog lijeka. Oni koji uzimaju inhibitore enzima konvertaze angiotenzina, za visoki krvni tlak, također bi trebali pripaziti na sladić koji može umanjiti učinkovitost lijeka ili pak povećati nakupljanje kalija.