ZBILJA DJELUJE

Toplim voćnim sokovima protiv prehlada

09.12.2008 u 00:00

Bionic
Reading

Topli voćni napitak, tvrde znanstvenici, pomaže u lakšem prevladavanju simptoma prehlade i gripe. Naime, napici od voćnih sirupa pomažu u liječenju simptoma upaljenog grla i šmrcanja, a sada su dobili uporište i u znanosti

Stručnjaci sa sveučilišta Cardiff proveli su prvo znanstveno istraživanje takve vrste nemedicinskih lijekova. Uspoređivali su učinke komercijalno proizvedenih voćnih sokova od jabuke i crnih grožđica na sobnoj temperaturi i zagrijane, i to na 30 ispitanika koji su imali simptome prehlade.

Rezultati su pokazali da su ispitanici koji su pili vruću inačicu soka odmah osjetili olakšanje, a tipični simptomi prehlade, kašalj, curenje nosa, kihanje, grlo koje peče, osjećaj hladnoće i umora bili su puno manji.

Voditelj istraživanja profesor Ron Eccles objasnio je rezultate: 'Virusi prehlade i gripe počinju divljati s padom temperatura, no boca soka od voćnog sirupa pomaže u suzbijanju ovih simptoma. Najveća prednost ove vrste liječenja je ta što je jeftina, sigurna i učinkovita.'

Prednost toplih tekućina je, kaže on, u tome što one imaju umirujući učinak. Zanimljivo je da su znanstvenici dosad malo pažnje poklanjali prirodnim načinima liječenja prehlade i nisu ih ispitivali. Prošle godine je tako i konačno potvrđeno da je biljni lijek ehinacea učinkovit.

Uzimanje nadomjestaka biljke poznate pod imenom Ehianacea purpurea smanjuje šansu da ćete pokupiti virus prehlade, i to skoro upola, a kad se koristi u liječenju prehlade, smanjuje trajanje prehlade za dan i pol u prosjeku, potvrdili su znanstvenici.

U smanjenju trajanja tih simptoma pomaže cink lozenges, a vitamin C za koji se vjeruje da pomaže u borbi s virusima zapravo nema skoro nikakva učinka. No profesor Eccles tvrdi da u borbi s prehladama zasigurno pomaže i zdraviji jelovnik, koji uključuje puno svježeg voća i povrća, tjelovježbu, ali i češći smijeh koji će smanjiti razinu stresa. Pa zašto ne pokušati.