KVALITETAN SAN

Što trebate napraviti da biste se dobro naspavali?

06.11.2012 u 08:26

Bionic
Reading

Istopite li masne naslage oko struka, možete značajno poboljšati kvalitetu sna, pokazuje novo istraživanje

Američki su znanstvenici utvrdili da osobe koje izgube oko šest kilograma i smanje opseg struka za 15 posto spavaju puno bolje, piše Mail Online.

S druge strane, osobe koje pate od prekomjerne težine i dalje će imati problema, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Johns Hopkins koji su u studiji 77 osoba s dijabetesom tipa 2 i prekomjernom težinom podijelili u dvije skupine. Jedna je grupa bila pod režimom dijete i nadziranih treninga, dok su drugi bili samo na posebnoj dijeti. Svi su ispitanici na početku tretmana identificirali svoje probleme sa spavanjem, uključujući apneju, dnevni umor, nesanicu, nemiran san i prekomjerno spavanje.

Nakon tretmana obje su grupe poboljšale svoju kvalitetu sna za oko 20 posto. 'Otkrili smo da je poboljšanje u kvaliteti sna značajno bilo povezano s mršavljenjem, osobito gubitkom naslaga na trbuhu', kaže profesorica Kerry Stewart.

Od apneje za vrijeme spavanja uglavnom pate sredovječni pretili muškarci kojima se disanje može zaustaviti i više stotina puta tijekom noći. To stanje uzrokuje kolaps mišića u dišnim putovima prilikom spavanja, zbog čega osoba ne diše desetak sekundi prije nego što mozak prisili mišiće da ponovno rade. Apneja je povezana s pretilošću, srčanim bolestima, dijabetesom, dnevnim umorom i visokim krvnim tlakom.

'Ovisno o uzroku, kronični poremećaji spavanja povećavaju rizik od visokog krvnog tlaka, srčanog i moždanog udara i aritmije, a pretilost povećava rizik od problema sa spavanjem', kaže prof. Stewart.