NEOČEKIVANI RAZLOZI

Debljate li se zbog svoje osobnosti?

12.11.2012 u 09:27

Bionic
Reading

Isprobali ste sve moguće dijete i promijenili način prehrane, no onih nekoliko kilograma viška tvrdoglavo se ne želi istopiti? Ne očajavajte, jer rješenje može biti i više nego jednostavno. Naime, prema riječima stručnjaka ponekad za kilograme viška uopće nije odgovoran način prehrane već vaša osobnost kojoj se, ako želite smršavjeti, morate prilagoditi

Ovisnici o adrenalinu
Ovisnike o adrenalinu najčešće percipiramo kao ljude savršena tijela i proporcija kojima uski kombinezoni pristaju kao saliveni. Međutim, istraživanje National Institute on Aging provedenog nad podacima starim i pedeset godina te nad dvije tisuće ljudi otkrilo je kako osobe koje su sklone tražiti uzbuđenje te navale adrenalina često sklone debljanju te problemima s prekomjernom težinom. Znanstvenici pretpostavljaju da je razlog tome da te iste osobe kada navalu adrenalina, umjesto kakvim ekstremnim sportom, uvijek mogu nadoknaditi ukusnom hranom i pićem, piše Huffington Post.

Promijenite svoje ponašanje
Prema savjetu Keri Gans, savjetnice za prehranu, kada god jedete u restoranu, pripazite te naručujte namirnice kuhane na pari te izbjegavajte umake. Pronađite zdravije varijante hrane koju volite, a izbjegavajte začinjenu hranu. Ako ste jedna od osoba koja slobodno vrijeme voli provoditi planinareći ili vozeći bicikl, što je češće moguće prakticirajte te aktivnosti. Ta navika će se pokazati posebno važnom tijekom godina, jer prema rezultatima istoga istraživanja, pojedinci ovih osobina skloniji su tijekom vremena nakupljanju viška kilograma.

Impulzivne osobe
Podatak da su impulzivne osobe sklonije impulzivnom jedenju ne čudi, a s time je povezano i nakupljanje viška kilograma i pretilost. A rezultati istraživanja National Institute on Aging pokazali su kako impulzivne osobe u prosjeku teže deset kilograma više od osoba koje nisu impulzivne.

Promijenite svoje ponašanje Identificirajte stvari kojima najteže odolijevate – omiljeni kroasan, slatkiši na poslu, komad pizze - i tada poduzmite sve što možete kako biste odoljeli iskušenju. Promijenite svoju rutinu, savjetuje Keri Gans, a ako to nije moguće, kreirajte situacije koje će vas omesti tako da 'zaboravite' pokleknuti pred iskušenjem. Torbu napunite zdravim grickalicama i ne posežite na poslu za slatkišima, ili pak pojedite jabuku prije nego li prođete pokraj omiljene pizzerije, u svakom slučaju eliminirajte mogućnost da na brzinu i u posljednjem trenutku donosite odluke vezane uz hranu.

Zaboravljive osobe
Istraživanje National Institute on Aging kaže kako su vrlo organizirane i pedantne osobe često mršavije i vitkije i to za otprilike pet kilograma. Takve osobe obično pedantno paze na prehranu, marljivo broje kalorije i nastoje sve kontrolirati. Međutim, tu se nalaze i neorganizirane osobe koje su, prema riječima Keri Gans, često prezauzete tijekom cijeloga dana da bi mislile na hranu i rijetko kada se sjete nešto pojesti. Međutim, upravo te zaboravljive i neorganizirane osobe imaju problema s težinom, a kako ništa ne jedu, često im nije jasno odakle ti kilogrami viška dolaze. Međutim, prema riječima Keri Gans, važno je prepoznati obrasce negativnog ponašanja, poput preskakanja ručka, ispijanja piva nakon posla i nasumično biranje hrane iz hladnjaka nakon dolaska kući s posla. A kalorije se samo zbrajaju, pivom u organizam unesete oko 150 kalorija, ako pojedete neki umak to je dodatnih 350, 250 kalorija ima smrznuti jogurt, a 150 čokoladica sa žitaricama.

Promijenite svoje ponašanje Trik koji će dobro poslužiti pojedincima ovakvih osobnosti je da se natjeraju nešto pojesti pa čak i onda kada smatraju da nemaju dovoljno vremena za to. Dom napunite zdravim namirnicama i grickalicama tako da uvijek imate pri ruci nešto zdravo za prigristi.

Način prehrane i kilaža snažno su povezani s vašom osobnošću
Nježna ste i topla osoba
Poznato je kako uveseljavanje drugih je blagotvorno, no ono manje poznato je činjenica da ugađanjem drugima lako možete nakupiti kilograme viška. Studija koju je proveo National Institute on Aging pokazala je usku povezanost topline, darežljivosti i društvenosti s većim indeksom tjelesne težine, posebice u slučaju žena. Naime, kako pokazuju rezultati istraživanja, nježne i tople osobe puno su sklonije posezati za slatkišima te se u društvu lakše prepuštaju uživanju u hrani ne bi li tako ljude oko sebe natjerali da se udobnije i opuštenije osjećaju.

Promijenite svoje ponašanje Dobra vijest je ta da se slatke hrane ne morate odreći, samo je zamijenite nešto zdravijim odabirima. Budite kreativni i samo osmislite zdrave slatke zalogaje, a prijateljicu koju želite razveseliti umjesto na kolače odvedite, na primjer, na pedikuru.

Noćna ptica
Opće poznato je kako nedostatak sna loše utječe na metabolizam, ometa sposobnost prepoznavanaj kada ste siti a kada gladni te nas navodi da posegnete za masnim i slatkim zalogajima. Logično rješenje je da jednostavno nadoknadite manjak sna, međutim noćne ptice koje najbolje funkcioniraju u sitne noćne sate moraju biti malo kreativniji.

Promijenite svoje ponašanje
Prema riječima Keri Gans, najveći izazov je prepoznati osjećaje gladi i sitosti. Potrudite se uvesti tri redovita dnevna obroka koja će započeti doručkom svakoga jutra, pa čak i ako vaše jutro počinje u 11 ujutro. Ako ujutro niste gladni, pojedite barem voće ili jogurt. Ne brinite se što večerate kasnije od većine ljudi, jer kilažu ne određuje kada nešto jedete, već što i koliko jedete. Ako znate da ćete taj dan prilično dugo biti budni, obrok pojačajte dodatnom dozom vlakana koja se nalaze u namirnicama poput tjestenine, mahunarki i ječma te zadržite osjećaj sitosti kroz dulje razdoblje.