IZBJEGNITE ZAMKE

Trikovi koji sprečavaju debljanje zimi

06.11.2012 u 09:12

Bionic
Reading

Zimi nosimo komotniju odjeću, više jedemo i višak kilograma brzo se prikrada. Nutricionisti ipak imaju nekoliko ideja kako izbjeći zimsku klopku i proljeće dočekati s vitkom linijom

Neka istraživanja pokazala su da se čovjek zimi u prosjeku udeblja do dva kilograma, objavio je New England Journal of Medicine, a kada se približi proljeće i prijeti nam tanja odjeća višak kilograma nije lako skinuti.

Kako izbjeći višak kilograma zimi, a i dalje uživati u hrani savjetuje totalbeauty.com, koji je okupio stručnjake iz područja prehrane i potražio savjete.

Tekućina

Ljeti je logično popiti koju čašu vode više jer nam je vruće i jako se znojimo, ali tijelo treba tekućinu i zimi. U hladnim danima može se dogoditi da vam tijelo daje signale za tekućinu, a vi ih zamijenite za glad i bespotrebno jedete. Da budete sigurni kako pijete dovoljno tekućine, probajte ovu metodu: nemojte ići na ručak ako niste popili dvije čaše vode od doručka, a isto pravilo primijenite i do večere te prije spavanja.

Budite kreativni

Zima je idealno godišnje doba za debljanje jer svi provode puno vremena u svojim domovima i uživaju u hrani uz malo kretanja. Stoga je bitno da slasne delicije pripremate s namirnicama koje imaju manje masnoća i kalorija. Dovoljno je malo uključiti maštu i čitati deklaracije na proizvodima.

I zimi treba piti tekućinu
Doručak

Kraći dani savršen su izgovor za manjak vremena i volje kad je vježbanje u pitanju pa treba pametnije rasporediti količinu hrane u obrocima. Nutricionistica Sari Greaves preporučuje doručak od 200 do 300 kalorija, ali s cjelovitim žitaricama i kvalitetnim namirnicama. Glavni razlog tomu je to što će tijelo dulje vrijeme imati više energije i nećete se osjećati umorno kao kada jedete bijela peciva ili pekarske proizvode u kojim ima bijelog šećera i loših ugljikohidrata. Ako redovito ne vježbate, tijelo će sigurno imati manjak energije, a dodate li tome lošu prehranu, cijelu ćete zimu biti umorni.

Sezonske namirnice

Birajte sezonske namirnice i probajte ih kupiti što svježije s lokalnog područja. Voće i povrće mora se svakodnevno naći na meniju, jer imaju malo kalorija, a puno vlakana i vode te vas čine sitima. Kada ste u nabavi, birajte bundeve, kruške, mandarine, limun, brokulu ili prokulice.

Smanjite porcije

Tko bi mogao odoljeti kuhanju i pečenju zimi, kada mirisi iz kuhinje tvore savršeni dom? No kako biste spriječili višak kilograma, prije pečenja kolača razmislite kome ćete podijeliti višak? To mogu biti susjedi, prijatelji ili netko treći, a za sebe ostavite malu količinu koja ne ugrožava liniju.

Grilajte

Samo zato što ne možete roštiljati vani, ne znači da svu hranu trebate pržiti na ulju. Koristite električni roštilj i pripremajte hranu na zdraviji način, s manje ulja. To je još jedan od načina da uživate u hrani, a da ne riskirate višak kilograma.

Kuhajte juhice

Osim što griju u hladnim danima, idealne su jer imaju malo kalorija. Joan Salge Blake s Academy of Nutrition and Dietetics ima jedan trik s juhom – uvijek pojede manju zdjelicu juhe prije ručka, jer se tako zasiti pa ne pojede previše ostale hrane i ne unosi kalorija više nego što je potrebno. Dodaje da ovime možete unijeti i do 20 posto kalorija manje no inače, što je pokazalo istraživanje na državnom sveučilištu u Pennsylvaniji.