KALORIJE SE TOPE

Nikad ne biste pogodili da i ovako možete mršavjeti

29.10.2012 u 09:58

Bionic
Reading

Ovaj savjet o mršavljenju sigurno još niste čuli – gledanje horor filova ima isti učinak kao da ste šetali 30 minuta

Znanstvenici na sveučilištu Westminster testirali su deset ljudi koji su gledali izbor klasičnih horor filmova. Za to vrijeme nadzirali su rad srca, unos kisika i ugljičnog dioksida te mjerili koliko je tijelo kalorija potrošilo. Znanstvenici su zaključili da su ispitanici potrošili trećinu kalorija više nego da su gledali u prazan ekran, piše Daily Mail

Za horor film koji traje 90 minuta ispitanici su potrošili 113 kalorija, što je jednako šetnji od pola sata ili količini kalorija koje se nalaze u jednoj manjoj čokoladici. Razlog zašto dolazi do te reakcije to što srce brže radi zbog straha odnosno stravičnih scena u horor filmovima.

Na prvom mjestu je film 'Isijavanje' koji uzrokuje gubitak od 184 kalorije, a iza njega su 'Ralje' sa 161 potrošenom kalorijom i 'Egzorcist' sa 158 kalorija.

Stručnjak za metabolizam Richard Mackenzie objašnjava da se u tim trenucima događaju naleti adrenalina, inače proizvedeni u kratkim nizovima intenzivnog stresa, a u slučaju gledanja horor filmova - straha, što u konačnici sagorijeva višu razinu kalorija.