NAJZDRAVIJI NAPITAK

Tri šalice čaja dnevno smanjuju rizik od infarkta za 70 posto

22.05.2009 u 10:06

Bionic
Reading

O blagodatima čaja puno je dosad rečeno, a znanstvenici sad tvrde da tri šalice dnevno te tekućine smanjuju rizik od infarkta za čak 70 posto

Čaj ima i antikancerogena svojstva što je dokazano u brojnim istraživanjima, a veza između srčanih oboljenja i čaja nešto je čime se bavi velik broj studija.

Jedna finska studija dokazala je da muškarci koji piju više od vije šalice čaja dnevno za 21 posto smanjuju rizik od moždanog udara. Francusko istraživanje pak dokazalo je da žene koje piju tri šalice čaja dnevno imaju za 32 posto manji rizik od začepljenja krvnih žila.

Dr. Carrie Ruxtn analizirala je brojna istraživanja vezana uz čaj koja naglašavaju učinkovitost prirodnih sastojka čaja, flavonoida, koji uspješno sprečavaju srčani udar. Dr. Ruxton tvrdi da su istraživanja dokazala da najmanje tri šalice čaja dnevno smanjuju rizik od srčanog udara za 70 posto.

'Nismo sigurni kakav je to točno mehanizam, ali se vjeruje da flavonoidi u čaju kontroliraju upale, smanjuju trombozu, pomažu u boljem funkcioniranju krvnih žila i sprečavaju začepljenje arterija.'

Istraživanja su dokazala da čaj može biti koristan dio prehrane protiv raka, ali su potrebna i daljnja istraživanja.

'Dosad smo otkrili puno dokaza koji govore da čaj igra značajnu ulogu u borbi s kardiovaskularnim bolestima. Također znamo da potiče kognitivne funkcije i smanjuje stres, a pojavljuju se i novi dokazi da flavonoidi suzbijaju određena neurološka stanja. Istraživanja pokazuju da nije potrebno piti litre čaja da bismo osjetili napredak, već da su tri šalice čaja dnevno sasvim dovoljne', kaže dr. Ruxton.