Zdravlje ZBOGOM, PAMETI

Znate li i da povremeno opijanje smanjuje mozak?

  • Autor: tportal.hr
  • 25.10.2012 11:56:34
  • 25.10.2012 9:37:12

Detaljnim istraživanjem otkriveno je da veće količine alkohola u kratkom vremenu utječu na stanice u dijelu mozga koji je zadužen za pamćenje i učenje

Odavno je već poznato da čaša vina na dan pridonosi dobrom zdravlju. Naglasak je, dakle, na skromnom konzumiranju. No, novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Rutgers ukazuje da je tanka linija između skromnog konzumiranja alkohola i povremenog alkoholiziranja (opijanje vikendom) koje dovodi od odumiranja moždanih stanica, i to za 40 posto.

Upravo zato ljudi trebaju shvatiti koja je to granica između korisnog i štetnog konzumiranja alkohola. 'Skromno konzumiranje alkohola može se pretvoriti u povremeno alkoholiziranje, a da osoba to ni ne shvati. Posljedice takvog ponašanja neće se primijetiti odmah, ali dugoročno će ostaviti tragove na mozgu, a takvoj osobi bit će umanjene sposobnosti za učenje i pamćenje', istaknula je voditeljica istraživanja Megan Anderson za časopis Science Daily.

Detaljnim istraživanjem otkriveno je da veće količine alkohola u kratkom vremenu (što je slučaj s povremenim tzv. vikend opijanjem) utječu na stanice u dijelu mozga koji je zadužen za pamćenje i učenje. Kod žena štetni učinak izazivaju 3-4 pića, a kod muškaraca pet pića.

'Naše istraživanje pokazuje da je opasno i ono konzumiranje alkohola koje se smatra društveno prihvatljivim. Čak i povremeno konzumiranje alkohola u većim količinama ostavlja posljedice na mozak, a to je oblik ponašanja koji danas prakticiraju mnogi, posebno mladi ljudi. Upravo zato važno je osvijestiti važnost ovoga problema', naglasila je Megan Anderson.

196206,162427,210446 ,220398
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više