Zdravlje POZITIVNA STRANA

Sunčanjem postajemo pametniji i manje senilni

  • Autor: G. R.
  • 21.5.2009 10:22:43
  • 21.5.2009 9:43:50

Znanstvenici tvrde da sunčanje povećava intelekt i spriječava senilnost u kasnijoj životnoj dobi

Povećane razine vitamina D, koje dobivamo izlaganjem suncu ili konzumiranjem masnije ribe, mogu pomoći našem mozgu da i u starijoj dobi bude u dobroj kondiciji. Rezultati istraživanja ukazuju na to da penzionerske godine u toplijoj klimi ili uzimanje vitaminskih nadomjestaka pojačavaju sposobnost mozga da bude aktivniji i u poznijoj odbi.

Znanstvenici sa sveučilišta Manchester otkrili su da su visoke razine vitamina D povezane s poboljšanom mentalnom sposobnosti u srednjoj životnoj dobi i u starosti.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, a uspoređivana je agilnost mozga kod 3.133 osoba u dobi od 40 do 79 godina u osam testnih centara širom Europe. Testirano im je pamćenje i brzina prisjećanja, raspoloženje i razina fizičke aktivnosti, što je sve važno za mentalnu agilnost. Također su im uzeti uzorci krvi da bi se izmjerila razina vitamina D.

Pokazalo se da osobe s povećanom razinom vitamina D imaju trajno bolje rezultate od onih s nižim razinama. Vitamin D proizvodi tijelo kada je koža izložena suncu, a nalazi se u određenoj hrani, prvenstveno u ribi bogatoj masnim kiselinama. Taj vitamin pomaže u apsorpciji kalcija i iznimno je važan za zdravlje kostiju. Iako nije poznato kako točno vitamin D djeluje na mentalnu agilnost, znanstvenici vjeruju da on zapravo štiti neurone u mozgu. No svejedno upozoravaju da ova saznanja ne bi smjela biti povod za duže izlaganje suncu jer su poznate sve štetne posljedice duže izloženosti UV zrakama.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više