RECEPT PROTIV LAKOMOSTI

Kako možete smanjiti prejedanje

17.10.2012 u 11:40

Bionic
Reading

Nova istraživanja pokazuju da redovno vježbanje smanjuje našu potrebu za nezdravim nagradama – bit ćemo manje gladni i nećemo mariti ako nismo dobili u igrama na sreću

Oni koji vječno kukaju nad svojom nesretnom sudbinom mogu pronaći zadovoljstvo u odlascima na vježbanje, utvrdili su znanstvenici.


Novo istraživanje dokazalo je da dobar osjećaj, koji ostaje nakon vježbanja, umanjuje potrebu za drugim užicima – u slučaju nove studije, ono smanjuje potrebu da se osvoji novčana nagrada.

Potreba za nagradom povezana je s manjkom hormona dopamina, ali vježbanje podiže njegovu razinu i održava je iznad prosjeka nekoliko sati. Istraživači sa Sveučilišta u Berlinu izveli su eksperiment na dvije vrste ispitanika: jedni su bili slabe kondicije, a drugi u odličnoj formi. Zamolili su ih da 30 minuta intenzivno vježbaju na steperu. Ili da jednaku količinu vremena rade vježbe istezanja.

Jedan sat kasnije, pozvali su ih da zaigraju igru u kojoj brzo pritišću prekidač i trude se da osvoje ili izgube jedan euro. Pokus je pokazao da mozak ispitanika nije imao uočljivih reakcija na gubitak novca – i to neovisno jesu li u pitanju ljudi u kondiciji ili oni u slaboj formi. Ovo istraživanje nastavlja se na dva prethodna istraživanja koja pokazuju da vježbanje osjetno smanjuje našu potrebu za unosom hrane, javlja Daily Mail.

Prvo istraživanje provedeno je na 35 žena kojima su pokazali fotografije hrane – najprije nakon jutarnjeg vježbanja, a onda nakon jutra bez vježbanja. I tako su mjerili njihove neurološke reakcije. I pokazalo se da nakon dobrog vježbanja reakcija na hranu osjetno pada.

Drugo istraživanje potvrdilo je ovo otkriće. Nakon 45 minuta umjerenog vježbanja pokazalo se da tjelesna aktivnost potiče ljude da se zdravije hrane, i to je uzrokovano kemijskim promjenama u mozgu koje uzrokuju takvo ponašanje.