PUT U ALKOHOLIZAM

Evo zašto je i vikend opijanje opasno

16.10.2012 u 10:00

Bionic
Reading

Znanstvenici koji su eksperiment proveli na štakorima, kažu da njihova otkrića pokazuju kako se mozak privikava na obrasce alkoholiziranja

Povremeno uživanje u alkoholu može uništiti mozak u svega nekoliko mjeseci te ljude koji konzumiraju alkohol tijekom izlazaka i

zabava zapravo pretvoriti u alkoholičare, upozoravaju znanstvenici. Puno je sigurnije, kako pojašnjavaju, uzimati vrlo male količine alkohola svakoga dana kao što to čine Francuzi.

Znanstvenici koji su eksperiment proveli na štakorima kažu da njihova otkrića pokazuju kako se mozak privikava na obrasce alkoholiziranja. Uočili su da povremeno konzumiranje alkohola zapravo bude količinski veće nego kod onih štakora kojima se alkohol davao svakog dana pomalo.

Nakon svega nekoliko mjeseci u mozgu štakora koji su alkohol konzumirali povremeno razvio se početni stadij alkoholizma. Eksperiment je pokazao da se štakorima u toj fazi počeo aktivirati onaj dio mozga koji se aktivira i kod alkoholičara.

'To je kao kod mnogih stvari u životu. Kad mozak neku stvar percipira kao dobru, želi je imati u blizini. Ako izgubi pristup, javljaju se neugodni osjećaji i frustracija pa kad idući put dobije tu stvar, nastoji uzeti što više. Smatramo da je to razlog zašto se povremeni konzumenti alkohola u relativno kratkom vremenu mogu pretvoriti u prave alkoholičare', istaknuo je Olivier George s kalifornijskog The Scripps Research Instituta koji je bio i voditelj istraživanja.