ŠOK I TRAUMA

Od kakvih vijesti možemo i umrijeti

16.10.2012 u 09:38

Bionic
Reading

Kada doživimo šok, njegov utjecaj na tijelo može biti toliko jak da može izazvati fatalne posljedice, bez obzira radilo li se o pozitivnoj ili negativnoj vijesti

Njemački znanstvenici došli su do spoznaje da trauma koju doživimo kada nas iznenade velike vijesti može imati toliko jak utjecaj na naše tijelo da možemo i umrijeti.

Pri iznenadnoj vijesti koja izaziva šok tijelo proizvodi veliku količinu hormona stresa, uključujući adrenalin, piše Daily Mail. U tom se slučaju sužavaju arterije koje vode krv prema srcu, što je izuzetno opasno jer se može dogoditi promjena u ritmu slična srčanom udaru

Tada žrtva šoka može osjećati probadanje u prsima, slabost i imati problema s disanjem. U nekim slučajevima može doći i do smrti, ali najčešće sve završi dobro ako odmah bude pružena liječnička pomoć.

Znanstvenici su do sada znali za sindrom slomljenog srca kada pacijenti umru nakon što izgube voljenu osobu, ali tek su sada otkrili moguću poveznicu zašto je tome tako. Kardiolog Christoph Nienaber naglašava da taj sindrom gotovo uvijek tragično utječe na žene koje su ušle u menopauzu, a istraživanje s njemačkog medicinskog sveučilišta Rostock pokazuje kako se to događa.

Također su pronašli poveznicu između različitih vrsta intenzivnih vijesti koje ne moraju nužno biti loše. Jednaku reakciju primjerice može izazvati dobitak na lotu.

'Pacijenti kod kojih šok može dovesti do smrti pate od teških navala emocija, pozitivnih ili negativnih, a njihovo srce jednostavno pukne', objasnio je Nienaber i naglasio da se to dogodi nekoliko minuta ili najkasnije sat vremena nakon što dožive šok.

Iako tragične posljedice mogu biti i od pozitivnog šoka, veća je vjerojatnost da će osoba umrijeti ako se radi o negativnoj vijesti. Znanstvenici su sigurni da je u najvećoj opasnosti grupa žena u dobi od 50 do 70 godina, ali smatraju da ostale teze treba podrobnije istražiti.