DOMAĆI RECEPTI

Pet prirodnih načina da se riješite glavobolje

12.10.2012 u 14:07

Bionic
Reading

Vaša najbliža ljekarna vjerojatno ima sve vrste lijekova za uklanjanje bolova, no s ovim 'domaćim receptima' više nećete morati iz kuće

I baka bi nam vjerojatno savjetovala da se u borbi protiv glavobolja i ostalih bolova 'držimo' prirodnih načina liječenja

1. Ohladite
se. Mnogi ljudi svjedoče da je određene tipove glavobolje moguće izliječiti vrećicom leda. Omotajte led ili zamrznuti grašak ili mahune u suhi ručnik i stavite na čelo. Ostavite na glavi 15 minuta, a onda skinite i pričekajte barem 15 minuta ako kanite postupak ponoviti.

2. Zagrijte se.
Toplina također ima moć zaustavljanja glavobolje. Osobito onih vrsta kojima su uzrok napeti mišići u vratu. Stavite ugrijani termofor na leđa i vrat ili se istuširajte u toploj vodi koju pustite da teče po vratu. Pazite da voda ipak nije prevruća jer bi to moglo izazvati još jače glavobolje.

3. Istrljajte se
. I umirujuća masaža može pomoći odagnati glavobolju. Pritom možete koristiti vlastite prste. Pokušajte sami otkriti izvor boli, a potom nekoga zamolite da vam izmasira leđa, ramena, vrat i vlasište – malo snažnije. I dok se tuširate možete upotrijebiti spužvu kojom se možete istrljati.

4. Prespavajte.
Spavanje može biti izrazito korisno za migrene, a kad se probudite, vjerojatno ćete u glavi osjećati manju nelagodu. Zato pronađite mirno mjesto gdje možete prileći i tijekom dana, isključite svjetlo, navucite zavjese. Ako pak ne možete spavati, samo mirno lezite u tišini.



5. Tehnike opuštanja.
I stres i anksioznost mogu pridonijeti razvoju glavobolje, no vježbe opuštanja mogu pomoći osloboditi se bolova. Stručnjaci savjetuju da pokušate napraviti jednu od sljedećih vježbi:

Zamračite sobu. Lezite na leđa na tvrdu podlogu. Ispružite noge, a ruke stavite uz tijelo. Opustite napete mišiće na donjem dijelu nogu pa isto učinite i s kvadricepsima, bedrima. Postupno opustite cijelo tijelo te ostanite ležati najmanje pet minuta potpuno opušteni.

Dok sjedite u udobnom položaju, zatvorite oči i zamislite sebe u opuštajućem okruženju ili neku sliku s ljetovanja... Zamislite povjetarac na svojoj koži i mirise koji vas okružuju. Dok maštate, duboko dišite i osjetite kako vam kisik 'napaja' tijelo.