TIJELO ZOVE UPOMOĆ

Pet simptoma koje nikako ne smijete ignorirati

15.10.2012 u 09:52

Bionic
Reading

Kada tijelo počne komunicirati s vama pomoću boli i suptilnih simptoma, obavezno morate obratiti pozornost na to te početi djelovati

Mnogi ljudi gotovo svakodnevno ignoriraju ispucane usne, bol u ramenima, promjene na zubnom mesu, bol na stopalu te trnce u

bedrima jer smatraju da ne signaliziraju ništa ozbiljno. No je li to baš tako? Iza pet najčešćih dosadnih boljki kriju se možda opasne zdravstvene tajne. Nemojte ih ignorirati!

Ispucane usne
Iako se najčešće govori da ispucane usne ukazuju na anemiju, ipak treba povjeriti i potencijalne infekcije. Naime, ispucane usnice mogu biti znak gljivične infekcije. Taj se problem rješava vodom. Umjesto da usnice oblizujete jezikom (to će samo povećati prisutnost gljivica!), počnite piti veće količine vode. Usnama će trebati neko vrijeme da se oporave. Pomognite im i nježnim balzamom za usne. Ako se situacija unatoč tomu ne popravlja, posavjetujte se s liječnikom.

Bol u ramenima ili torzu
Često se čuje da te vrste boli izaziva bolesno srce ili iznimno jaka žgaravica. No uzrok može biti i nešto drugo – žučni kamenci. Dolazi do reflektiranja boli koja se javlja u ramenima ili torzu pa ju je teško povezati sa žuči. Problem se češće javlja kod žena nego kod muškaraca i to zbog hormona koji pospješuju nastanak tih tegoba. Pokušajte djelovati preventivno i promijenite način prehrane. Neka vaš jelovnik obiluje vlaknima te voćem i povrćem. Izbjegavajte sve što je masno, a crveno meso jedite što rjeđe.

Tamnocrveno zubno meso
Otečeno i tamnocrveno zubno meso znak je paradentoze koja nastaje zbog pušenja, hormonskih poremećaja, loše higijene i

Bolove u tijelu nikada ne treba ignorirati

stresa. No tamnocrveno zubno meso može biti i znak da nesvjesno, najčešće tijekom noći, stišćete zube i škripite zubima. To izaziva pritisak na desni pa dolazi do promjena. Nastojite nadzirati kad to radite u svjesnom stanju, a za konkretnije korake posavjetujte se sa svojim stomatologom.

Žareća bol na stopalu

Ako osjećate bol na stopalu, najčešće između trećeg i četvrtog prsta, možda vas pati sindrom zvan Mortonov neurom. Riječ je o promjenama na malom živcu koji prolazi ispod ligamenta te koji spaja dvije kosti na stopalu. Ta se bol češće javlja kod žena i to zbog visokih potpetica koje nose. Što učiniti? Najbolje je da se posavjetujete sa svojim liječnikom. Ako se problem nije pogoršao, bit će dovoljna i udobna obuća s niskom potpeticom te ortopedski ulošci. No ako je situacija ozbiljnija, liječnik će preporučiti daljnje korake.

Trnci u bedrima
Ako katkada osjećate blage trnce u bedrima, razmislite o svojoj odjeći i obući. Naime, takva bol najčešće je rezultat preuskih traperica i ostale tijesne odjeće. Pridonose joj i visoke potpetice. Do toga dolazi zbog iritacije živaca. I iako bol ne mora biti strašna, s vremenom se može pogoršati. Kako biste to  izbjegli, birajte udobniju odjeću. Ako se već ne možete odreći uskih traperica, onda birajte one s elastinom – one će prouzročiti manje štete.