STO PROBLEMA

Ne biste vjerovali što sve uzrokuje nekvalitetan san

12.10.2012 u 10:04

Bionic
Reading

Stalno ste prehlađeni? Tužni ste i neprestano gladni? Libido vam je svaki dan sve slabiji? Možda je uzrok loša kvaliteta sna

Kvalitetan san iznimno je važan za psihičko i fizičko zdravlje čovjeka. Svakim danom sve više istraživanja potvrđuje da

nekvalitetan san uzrokuje niz problema – od lošijeg seksualnog života do prehlađenosti i tuge. Neki problemi koji vas svakodnevno muče možda su upravo posljedica nedostatka sna, a da vi toga niste ni svjesni. Vrijeme je da otkrijete na što sve djeluje nekvalitetan san.

Glad
Ako osjećate da ste cijeli dan gladni, lako je moguće da je uzrok tomu nedostatak kvalitetnog sna. Istraživanje iz 2010. godine pokazalo je da nedostatak sna odnosno umor uzrokuje pojačano lučenje hormona koji povećava apetit. Također, ukazano je i da nedostatak sna potiče želju za nezdravom hranom koja obiluje solju i šećerom. Uz to, naravno, ide i opasnost od pretilosti.

Tuga
Znate li da nije uvijek PMS kriv za tugu i plač? Točnije, puno češće tuga se javlja kao posljedica nedostatka kvalitetnog sna, pokazalo je istraživanje iz 2007. godine. Naime, zbog nedostatka sna mozak se na neki način okreće primitivnim obrascima aktivnosti i dolazi do nekontrolirane erupcije emocija.

Loše pamćenje i dekoncentriranosti
Možda mislite da loše pamtite zbog svojih godina ili preopterećenosti. No, razmislite ponovo. Istraživanja pokazuju da nedostatak sna uzrokuje i loše pamćenje te dekoncentriranost. Ako se često ne možete sjetiti gdje ste ostavili ključeve od

Kvalitetan san iznimno je važan

automobila ili jeste li isključili glačalo, možda trebate poraditi na kvaliteti sna.

Prehlađenost
Čini vam se da često kišete, curi vam iz nosa i muče vas ostali simptomi prehlade? I to može biti posljedica nedostatka sna. Ako često idete spavati iza 23 sata i vaš san traje manje od sedam sati, velika je vjerojatnost da vaša prehlada nastaje upravo zbog nekvalitetnog sna. Takve navike narušavaju vam imunitet pa je prehlada onda u vašem životu česta gošća.

Nespretnost
Ispadaju vam čaše, prolijevate mlijeko i nerijetko udarate prstom u vrata? To sve nosi zajednički naziv – nespretnost. Ako vam se često događaju takve ili slične situacije, promotrite malo svoje navike spavanja. Naime, znanstvenici pojašnjavaju kako nedostatak sna utječe i na slabljenje lokomotornih sposobnosti.

Slab libido
Ako u zadnje vrijeme nemate želju za seksom, možda biste doista trebali više zagrijati plahte, ali – spavajući. Jedno prošlogodišnje istraživanje pokazalo je da nekvalitetan san uzrokuje i na povećanje razine kortizola koji još nazivaju i hormonom stresa. Upravo taj hormon odgovoran je za smanjenje libida.