ZAČARANI KRUG

Trudnice koje puše rađaju buduće pušače

20.05.2009 u 10:44

Bionic
Reading

Djeca čije su majke pušile u trudnoći i ranom djetinjstvu imaju veće šanse da i sami počnu pušiti već u tinejdžerskim godinama, pokazali su rezultati najnovijeg američkog istraživanja

Istraživanje koje je obavljeno na sveučilištu Arizona College of Medicine pokazalo je da pušenje uzrokuje određene fizičke promjene kod te djece zbog čega počinju već u ranoj dobi uživati u pušenju. 'Dim od cigareta mijenja kemiju u mozgu, pa ako ste mu izloženi u prenatalnoj fazi ili u ranim godinama života, do dobi od 22 godine vrlo je vjerojatno da ćete i sami postati pušač', objasnio je dr. Roni Grad, profesor koji je sudjelovao u ovom istraživanju.

Djeca čije su majke pušile u trudnoći i prvim godinama života imaju četiri puta veće šanse da postanu redoviti pušači već do 22 godine. Osim toga, djeca tih majki daleko teže prestaju s tom nezdravom navikom od djece majki nepušačica.

'Podaci sugeriraju i to da je u igri biološki učinak te da eliminiranje majčina pušenja za vrijeme trudnoće i predškolske dobi djeteta znatno smanjuje rizik da i njihova djeca postanu redoviti pušači u odrasloj dobi', upozorio je dr. Grad.