Zdravlje ZNANSTVENA FORMULA

Kolike su vam šanse za začeće?

  • Autor: tportal.hr
  • 5.10.2012 11:12:34
  • 5.10.2012 10:04:31

Novo istraživanje donijelo je očekivane rezultate - s godinama se ženska plodnost smanjuje. Kolike su vam onda šanse za začeće? Proučite novu znanstvenu formulu

Znanstvenici su razvili formulu uz pomoć koje mogu predvidjeti kolike šanse žena ima za začeće. Formula je zapravo kombinacija informacija o opadanju plodnosti žene s godinama i duljina vremenskog razdoblja u kojemu je žena nastojala zatrudnjeti.

Primjerice, ako je prosječna 25-godišnjakinja pokušavala ostati trudna tijekom šest mjeseci, ima 15 posto šanse da ostane trudna idućeg mjeseca. Kada napuni 30 godina, šanse joj padaju na 13 posto, a nakon 35. godine, šanse su joj ispod 10 posto.

Očekivano, nakon 40. godine šanse su još manje i biološki sat opasno otkucava. Naime, nakon šestomjesečnog pokušavanja, žena u 40-ima tek pet posto šanse za začeće idući mjesec.

'Ljudima je neugodno otići liječniku i reći da ne uspijevaju zatrudnjeti. To je posebno slučaj s muškarcima. I onda pokušavaju zatrudnjeti, ali to se ne događa dugo vremena, pa su pod stresom i onda odustaju. Kako se to ne bi dogodilo, dobro je otići liječniku na vrijeme jer, kao što smo otkrili, vremensko odgađanje umanjuje šanse', istaknula je profesorica Geraldine Hartshorne, jedna od stručnjaka sa sveučilišta Warwick and the London School of Economics koji su i proveli istraživanje.

211262,195021,193785,155148
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više