Zdravlje GAZIRANA PIĆA IZRAZITO ŠTETNA

Previše Coca-Cole može oslabiti kosti i izazvati paralizu

  • Autor: N. T.
  • 20.5.2009 8:54:15
  • 20.5.2009 9:00:00

Konzumiranje velikih količina Coca-Cole može dovesti do problema s mišićima, nepravilnog rada srca i oslabiti kosti, upozoravaju stručnjaci

Uz otprije poznati karijes i dijabetes, liječnici upozoravaju da prevelika količina gaziranih pića smanjuje razinu kalija u krvi. To može uzrokovati probleme s mišićima i abnormalan ritam rada srca.

U istraživanju koje su proveli grčki istraživači, ispitivalo se utjecaj dvije ili više litara gaziranog pića dnevno na zdravlje ljudi.

Budući da gazirana pića najčešće u sebi sadrže glukozu, fruktozu i kofein, istraživači su ispitivali utjecaj tih sastojaka na organizam.

Prevelika količina kofeina može utjecati na neravnomjeran rad srca, a fruktoza može izazvati proljev, ako se konzumira u velikim količinama. Šećer u velikim količinama dovodi do pojave dijabetesa tipa dva, karijesa i problema s metabolizmom.

Uza sve to, velika količina gaziranog pića u dnevnoj prehrani povećava rizik od osteoporoze, gastrointestinalnih problema te problema s bubrezima.

Istraživanje je pokazalo da su potrošači koji su imali zdravstvenih problema i prestali piti gazirana pića postigli puni oporavak, ali su i dalje bili osjetljiviji na određene bolesti.

Iako su proizvođači u posljednje vrijeme smanjili količinu šećera u proizvodima, umjetna sladila i dalje predstavljaju problem.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više