Zdravlje OPASNO PO ZDRAVLJE

Kakve sve opasnosti krije vaš parfem?

  • Autor: tportal.hr
  • 2.10.2012 12:12:20
  • 2.10.2012 9:35:23

Nekoliko svjetskih organizacija traži da se na deklaracije parfema upišu i štetni sastojci koji se nalaze u njima jer javnost ima pravo znati što stavlja na sebe

Većina ljudi voli lijepo mirisati pa zato ne čudi to što su parfemi i toaletne vode među najprodavanijim proizvodima na svijetu. No jeste li se ikada zapitali što sadržava vaš omiljeni parfem?

Svjetska organizacija Environmental Working Group izvještava da parfemi i ostali mirisni proizvodi uistinu sadrže prirodne mirisne esencije, ali u tragovima. Puno više je sintetičkih kemikalija koje proizvođači ne navode u deklaracijama pa potrošači ne znaju što zapravo stavljaju na sebe, piše Scientific American.

Kampanja pod nazivom 'Za sigurnu kozmetiku', iza koje stoji više od 100 raznih grupa, traži transparentnost deklaracija na parfemskim proizvodima, odnosno traže da javnost zna što sve sadržavaju parfemi i toaletne vode. Svoje zahtjeve temelje na već otkrivenim opasnim sadržajima u pojedinim parfemima koji su ispitivani u nezavisnim laboratorijima.

'Neki od pronađenih sastojaka u spomenutim parfemima povezuju se s hormonalnim poremećajima kod ljudi, kao i s alergijskim reakcijama. Neki sastojci prilično su opasni za ljudsko tkivo, a za neke se smatra da mogu ozbiljno naštetiti spermi muškaraca. Ti isti sastojci mogu biti opasni i za ženske dojke', navodi se u opsežnom izvješću kojim se ukazuje na alarmantno stanje.

206592,201692,195675 ,190507
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više