Zdravlje NOVA OTKRIĆA

Tableta iz 1958. možda je novi lijek za karcinom?

Znanstvenici pretpostavljaju da bi lijek metformin, koji se krajem pedestih godina prošloga stoljeća koristio za spuštanje razine šećera u krvi, mogao biti ključan u borbi protiv teških bolesti kao što su rak dojke, debelog crijeva i rak prostate

Metformin, lijek koji su koristili za liječenje za spuštanje razine šećera u krvi 1958. godine, mogao bi biti koristan u liječenju raka dojke, debelog crijeva i raka prostate. Lijek su davali pacijentima s dijabetesom tipa 2 i košta 50 centi, odnosno, 30 lipa po tableti, piše Bloomberg.

Istraživanja su počela nakon otkrića da metformin zaustavlja rak kod miševa te da su dijabetičari koji su uzimali lijek manje izloženi riziku obolijevanja od karcinoma, piše Bloomberg, no dodaje da ipak još treba pričekati daljnja testiranja, a na tu temu napisano je čak 50 znanstvenih radova.

'Velike nade polažemo u ovaj lijek jer činjenica da je jeftin znači da, ako se pokaže sigurnim i efikasnim, ovaj lijek za rak mogao bi biti dostupan svima', kažu znanstvenici.
Na dosadašnja istraživanja metformina kao lijeka za rak utrošeno je 10 milijuna dolara, a kako je objavila Svjetska zdravstvena organizacija, znanstvenici prognoziraju da će do 2030. godine od raka godišnje umirati 13,1 milijun ljudi do 2030. godine.

Lijek metformin nalazi se i na listi HZZO-a, a riječ je o lijeku koji popravlja 'inzulinske receptore', pojasnio je endokrinolog Jozo Jelčić za Večernji list te dodao da učinkovitost lijeka tek treba dokazati jer je dalek put od testiranja na životinjama do dokazanog djelovanja na ljude. Lijek je i dalje na listi HZZO-a i 13. je najkorišteniji u Hrvatskoj.

215818,189721,189721,189721
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više