I KAKO TO SPRIJEČITI

Zašto sjedenje povećava naše pozadine

24.09.2012 u 09:10

Bionic
Reading

Nova studija pokazala je da svakodnevno višesatno sjedenje u uredima direktno utječe na veličinu naših stražnjica

Stručnjaci sa Sveučilišta u Tel Avivu pokazali su da stanice masti bujaju u stražnjicama ljudi koji veći dio dana sjede, zbog čega se duboko unutar mišićnog tkiva stvaraju slojevi masnoće.

Problem nastaje i stoga što uslijed dugog sjedenja mišići prepona (bočnoslabinski mišići) postaju prenapeti, a mišići u stražnjici - gluteus maximus, gluteus medius i gluteus minimus - postaju previše opušteni i slabi.

Naravno, osim nedovoljne aktivnosti i pretjeranog sjedenja, loša prehran je još jedan iznimno bitan faktor kod pretilosti. Što možemo učiniti da smanjimo guze?

Kao prvo, treba iz dijete izbaciti suvišne šećere, slatke sokove, kolače, bijeli kruh, bureke, pizze i ostale namirnice koji obiluju ugljikohidratima i masnoća, a imaju malo proteina. Treba piti puno vode, a ni suplementacija ribljim uljem, tj. masnoćama omega 3, neće odmoći.

Što se pak tiče fizičke aktivnosti, preporučeno je barem tri put tjedno odraditi neki trening - tenis i košarka nisu loš izbor, jer aktiviraju glutealne mišiće. U teretani se uhvatite kakve sprave koja oponaša penjanje po stepenicama, a tu i tamo dobro će vam doći i masaža bočnoslabinskih mišića, koje možete opustiti jednostavnim rolanjem teniskom lopticom po preponama, kažu stručnjaci.