MANJE SJEDENJA, VIŠE HODANJA

Evo zašto biste čim prije trebali krenuti u park

18.09.2012 u 15:37

Bionic
Reading

Ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti započeo je prošloga vikenda trećim izdanjem zabavno-rekreacijskoga projekta 'PARKiranje – vratimo se u parkove' na zagrebačkome Bundeku u okviru kojega je ove godine održana i poznata gradska utrka Urban Challenge. Cilj je projekta promocija kulture tjelovježbe i kretanja te boravka u prirodi u velikim gradovima, a organizatori su tvrtka Ex-Alto i Coca-Cola HBC Hrvatska uz potporu Grada Zagreba

Dvodnevni je program uključivao brojne sportsko-rekreacijske i zabavne aktivnosti, konvenciju aerobika na otvorenome i poseban program namijenjen najmlađima pod nazivom 'PARKiranje za djecu'. Organizatorima su se u promociji zdravih životnih stilova pridružili brojni njihovi promicatelji među kojima su bili doc. dr. sc. Mario Kasović s Kineziološkoga fakulteta, prof. dr. sc. Mirko Koršić, FRCP, predsjednik Hrvatskoga društva za debljinu Hrvatskoga liječničkog zbora te Marinka Bakula Anđelić, pomoćnica pročelnice za osobe s invaliditetom u Uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba. Na Bundeku su vježbali i vlastitim primjerom Zagrepčane poticali na kretanje i boravak u prirodi i brojne poznate osobe poput profesora kineziologije i kondicijskoga trenera Marija Valentića te voditeljice Tatjana Jurić koja je vježbala u društvu svoje kujice.

Prof. dr. sc. Mirko Koršić upozorio je kako tjelesna aktivnost nije samo bitna zbog zdravlja i ljepote, nego i zbog općega psihofizičkog osjećanja, smanjenja stresa, boljega sna i kvalitetnijega življenja.

'Prečesto se ne obraća pozornost na to da je šest posto nezaraznih kroničnih bolesti i čak devet posto preuranjenih smrtnih slučajeva povezano s tjelesnom neaktivnosti', rekao je Koršić. Zato je pozvao Zagrepčane da promijene svoj dnevni raspored i svakako u njega uključe više kretanja i tjelesne aktivnosti. Doc. dr. sc. Mario Kasović napomenuo je kako Zagreb, kao i brojni drugi hrvatski gradovi, ima lijepe parkove i zelene površine koje treba upotrijebiti za bavljenje sportom i rekreaciju, što je i jedna od ključnih poruka 'PARKiranja'.

'Ljudi zaboravljaju koliko je kretanje bitno i koliko povoljno utječe na zdravlje. Bilo bi dobro da smo malo manje komotni, da ne zaboravljamo na sebe i da više uživamo u ljepotama koje nude zagrebački parkovi, pogotovo dok još nije hladno', rekla je Tatjana Jurić. S obzirom na to da ima kujicu, svakodnevni joj boravak na zraku i šetnja, kako je dodala, više nisu ni izbor. Mariju Valentiću svakodnevno je jutarnje vježbanje, kako je rekao, kao pranje zuba.

'Svatko treba odvojiti barem deset minuta dnevno za vježbanje. To ne treba odgađati, nego samo odabrati sebi primjerenu aktivnost', dodao je. Projekt 'PARKiranje – vježbajmo u parkovima' na zagrebačkome Bundeku uključivao je i vježbanje za mame, vježbe za dugovječnost, plesne radionice, jogu, program opuštanja, školu sigurne vožnje bicikla i rola, školu trčanja te nordijsko hodanje.

Obilježavanje 'Europskoga tjedna mobilnosti', koji se od 16. do 22. rujna održava u više od dvije tisuće gradova diljem Europe, nastavlja se brojnim radionicama i programima poticanja kretanja i zdravih životnih stilova, a završit će tradicionalnom 'Zagrebačkom žbicom', biciklijadom kroz središte grada u dužini od sedam kilometara koja će biti održana u subotu 22. rujna.