ČEŠĆA NESANICA

Pušači imaju većih problema sa spavanjem

14.09.2012 u 18:52

Bionic
Reading

Pušači manje spavaju i njihov je san nemirniji nego kod nepušača, pokazalo je njemačko istraživanje koje je obuhvatilo više od dvije tisuće ispitanika

Prema rezultatima istraživanja objavljenima u stručnom časopisu Addiction Biology utvrđeno je da od gotovo 1.100 pušača njih 17 posto spava manje od šest sati, a 28 posto žalilo se na poremećeni san odnosno nesanicu. Za razliku od toga među 1.200 nepušača tek je sedam posto spavalo manje od šest sati, a 19 posto se žalilo ne nekvalitetni san, kazao je voditelj istraživanja Stefan Cohrs s berlinskog medicinskog fakulteta Charite.

'Ovo istraživanje pokazuje prvi put povećanu učestalost poremećaja spavanja kod pušača u odnosu na nepušače u skupini koja nema ranijih psihičkih tegoba, čak i kad su se u obzir uzeli potencijalno relevantni faktori rizika', napisali su autori u radu. Kao relevantne faktore rizika uzeli su dob, tjelesnu težinu i konzumiranje alkohola.

Iz istraživanja se ne može izvući zaključak da pušenje izravno utječe na san jer pušači mogu imati druge navike koje utječu na odlazak u krevet poput dugog gledanja televizijskih programa ili premalo vježbanja, kazao je Cohrs.

No, dodaje on, postoje razlozi za vjerovanje da stimulativni učinak nikotina igra ulogu.

'Kad pušite i imate problema sa spavanjem, to je još jedan dobar razlog da prestanete pušiti', kazao je Cohrs.

Neka istraživanja povezuju loš san sa zdravstvenim problemima poput pretilosti, šećerne bolesti ili srčanih bolesti.