Zdravlje KRITIČNI PREKOVREMENI SATI

Zašto je opasno raditi više od osam sati na dan?

  • Autor: tportal.hr
  • 12.9.2012 11:29:37
  • 12.9.2012 10:29:32

U novoj studiji znanstvenici su otkrili da prekovremeni sati provedeni na poslu povećavaju rizik od srčanih bolesti i do 80 posto

Anilaza čak 12 studija, od kojih neke datiraju i iz 1958. godine te su obuhvatile čak 22 tisuće ljudi iz cijeloga svijeta, ustvrdila je da radni dan dulji od osam sati izlaže tisuće zaposlenika većem riziku od srčanog i moždanog udara, prenosi Daily Mail.

Analiza koju su proveli znanstvenici na finskom Institute of Occupational Health otrkrila je da osobe čiji radni dan traje više od tradicionalnih osam sati, ima od 40 do 80 posto više šansi za oboljenje od srčanih bolesti.

Voditeljica istraživanja, dokotrica Marianna Virtanen kaže da uzrok tomu može biti dulja izloženost stresu, a ostali okidači mogu biti loše prehrambene navike te nedostatak vježbanja zbog ograničena slobodnog vremena.

Isti tim znanstvenika 2009. godine otkrio je da dugo radno vrijeme povećava rizik od demencije u kasnijoj dobi.

Analiza je pokazala da sredovječni radnici koji na poslu tjedno provedu 55 ili više sati, imaju lošiju funkciju mozga, uključujući niže rezultate na testovima za mjerenje inteligencije te kratkoročnije pamćenje od onih koji tjedno na poslu provedu do 40 sati.

Zdravstvene tegobe zbog prekovremenog rada najčešće pogađaju ljude srednje i starije dobi, ali znanstvenici upozoravaju da se temelji za takve bolesti stvaraju već u mladosti. Upozoravaju stoga sve da povedu računa o svojim životnim navikama kako ne bi bespotrebno ugrožavali vlastite živote.

213804,210504,190163,212167
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više