Zdravlje ISTRAŽIVANJE TVRDI

Mnoge žene ne znaju kad su plodne

  • Autor: tportal.hr
  • 7.9.2012 11:36:40
  • 7.9.2012 9:39:30

Žene koje traže pomoć u klinikama za plodnost često ne znaju kad je najpogodniji trenutak za prirodno začeće, otkriva australsko istraživanje

U studiji Sveučilišta Monash anketirano je 204 žena koje su tražile pomoć u dvjema klinikama za fertilitet u Melbourneu. Samo 13 posto žena točno je odgovorilo na pitanje u kojim su danima menstrualnog ciklusa plodne, iako ih je 68 posto reklo da vjeruje da su pravilno odredile vrijeme svojih pokušaja da začnu prirodnim putem, prenosi Huffington Post.

'Ovo je istraživanje pokazalo da većina žena koje dolaze zbog liječenja neplodnosti ne zna kad je dobro vrijeme za seks s ciljem prirodnog začeća', kaže Kerry Hampton, voditeljica studije.

'Točno tempiran snošaj u plodnim danima menstrualnog ciklusa može smanjiti vrijeme potrebno da par začne dijete te pomoći da ne dođe do nepotrebnih tretmana potpomognute oplodnje', kaže Hampton, čiji su rezultati istraživanja objavljeni u časopisu International Journal of Advanced Nursing.

211637,146940 ,175131,146222

Znanstvenici definiraju neplodnost kao nemogućnost da se zatrudni nakon jedne godine nezaštićenih redovitih odnosa ili nemogućnost da se trudnoća iznese do poroda, no Kerry Hampton vjeruje da slabo znanje o menstrualnom ciklusu pridonosi nekim slučajevima neplodnosti.

Žena je najplodnija nekoliko dana prije i za vrijeme ovulacije koja se obično događa 14 dana prije početka menstruacije.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više