Zdravlje ZNANSTVENICI TVRDE

Organska hrana ipak nije zdravija

  • Autor: tportal.hr
  • 4.9.2012 11:32:20
  • 4.9.2012 9:45:08

Organski uzgojena grana nije bolja od one konvencionalno uzgojene, nije potpuno čista od kemikalija te ne sadrži više vitamina, tvrde znanstvenici sa Stanforda

Unatoč vjerovanju da je organska hrana proizvedena bez uporabe umjetnih gnojiva, pesticida i drugih kemikalija hranjivija i 'etičnija', znanstvenici tvrde da postoji malo dokaza da je ona doista zdravija, piše Telegraph.

Analiza 237 studija koje su testirale organsku hranu utvrdila je da su ti proizvodi imali 30 posto manje tragova pesticida od konvencionalno uzgojenog voća i povrća, ali da nisu nužno bili 100 posto čisti od kemikalija. Znanstvenici nisu pronašli konzistentne razlike u sadržaju vitamina kod organskih proizvoda, ali su utvrdili višu razinu fosfora koja je, tvrde, nebitna jer malo ljudi pati od manjka tog minerala.

Jedina značajna razlika utvrđena je kod organskog mlijeka koje sadrži veće razine omega-3 masnih kiselina koje se smatraju važnima za razvoj mozga djece i zdravlje kardiovaskularnog sustava. Dr. Crystal Smith-Spangler, profesorica na Sveučilištu Stanford, izjavila je kako mnogi vjeruju da je organska hrana zdravija i hranjivija, pa je čak i njezin tim bio iznenađen time što nisu pronašli potvrde za tu tezu.

Glavna je poruka njezine studije objavljene u časopisu Annals of Internal Medicine da bismo trebali jesti što više voća i povrća, bez obzira na to kako je uzgojeno.

'Nema puno razlika između organske i konvencionalne hrane', kaže dr. Dena Bravata, viša suradnica u Centru za zdravstvenu politiku Sveučilišta Stanford. 'Osim učinaka na zdravlje, postoji puno drugih razloga za kupnju organske umjesto konvencionalno uzgojene hrane: okus, zabrinutost o učincima konvencionalne poljoprivredne prakse na okoliš te dobrobit životinja.'

U analizi rezultata istraživanja što je uspoređivalo djecu koja konzumiraju organsku i konvencionalnu hranu pronađene su niže razine ostataka pesticida u urinu djece koja su bila na organskoj prehrani, iako su razine pesticida u mokraći obje skupine djece bile ispod sigurnosnog praga.

143642 ,159396,199811 ,182654

Također, organska piletina i svinjetina pokazale su manju izloženost bakterijama rezistentnima na antibiotike, no znanstvenici kažu da zdravstvene implikacije nisu jasne. Recenzenti studije kažu da je rad oprezno i detaljno izvješće koje pokazuje da nema značajne razlike u hranjivim tvarima između organske i konvencionalno proizvedene hrane te da nema dokaza da je organski uzgojena hrana zdravija nego konvencionalno proizvedena hrana.

Konzumenti biraju organsku hranu motivirani različitim razlozima, ali ne postoje dokazi da je takva hrana doista zdravija i bogatija hranjivim tvarima. Još uvijek nema dugoročnih studija koje bi utvrdile utjecaj organske hrane na zdravlje, no jedna nizozemska studija utvrdila je da su djeca koja su konzumirala organski proizvedene mliječne proizvode imala 36 posto manji rizik od ekcema.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više