Zdravlje IZBJEGNITE RIZIK

Kako sačuvati zdravlje srca

Odsad se kardiovaskularni rizik mjeri u četiri skupine, a Hrvatska je i dalje ostala u skupini europskih zemalja s visokim rizikom. Nekoliko je glavnih čimbenika na koje treba paziti kako bismo sačuvali zdravlje srca

Europski kardiološki kongres, na kojem je sudjelovalo više od 31.000 znanstvenika i stručnjaka iz cijeloga svijeta, završen je 29. kolovoza u Münchenu. Na kongresu su predstavljene najnovije europske smjernice u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, a jedan od autora tih smjernica je i akademik Željko Reiner.

'Novost je podjela stupnjeva kardiovaskularnog rizika na četiri razine, vrlo visoki, visoki, umjereni i niski rizik', rekao je akademik Reiner. Novost je i to, poručuje, da su mnoge zemlje na temelju epidemioloških podataka u zadnjih pet godina prešle iz kategorije onih visokoga kardiovaskularnog rizika u one niskog, primjerice Velika Britanija, Irska, ali i nama susjedna Slovenija. Hrvatska je ostala u skupini onih s visokim rizikom.

'Mnogo se veća pozornost sada polaže i na psihosocijalne čimbenike kardiovaskularnog rizika uz one odavno poznate kao što su poremećaji masnoća, povišeni krvni tlak, pušenje, debljina', istaknuo je prof. Reiner.

212101,212000,211563,210504
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više