POREMEĆEN CIKLUS

Zar se zbog ovog debljamo?

29.01.2013 u 15:40

Bionic
Reading

Ako ni strogom dijetom i strogim režimom vježbanja ne uspijevate skinuti kilograme, možda biste trebali pogledati na sat. Biološki sat, preciznije, jer ciklus spavanja, buđenja i probave utječe na hormone koji kontroliraju metabolizam

Znanstvenici vjeruju da nas poremećaj u rutini spavanja i hranjenja deblja, a kako su naši životi često nepredvidivi i gotovo uvijek zahtjevni, taj je poremećaj sve češći. Dr. Cathy Wyse sa Sveučilišta u Aberdeenu kaže kako nam redovitospavanje i hranjenje može pomoći da smršavimo, piše Daily Mail.

Ciklus spavanja, buđenja i probavljanje tijekom 24-satnog razdoblja aktivira procese u svim stanicama ljudskog tijela, utječe na oslobađanje hormona koji kontroliraju metabolizam i druge funkcije. Svjetlo je glavna sila koja kontrolira biološke satove biljaka, životinja i ljudi, sinkronizajući ih po Zemljinoj orbiti oko Sunca.

'Umjetno svjetlo dopustilo je ljudima da nadjačaju drevnu sinkronizaciju ritma ljudskog sata i okoliša', objašnjava dr. Wyse.

'Tijekom prošlog stoljeća, pravilni dnevni ritmovi obroka, spavanja i radnog vremena postupno su nestali iz naših života. Ljudski se sat sada bori da bude sinkroniziran s našim vrlo neurednim životima, a ja vjerujem da upravo to uzrokuje metaboličke i druge zdravstvene probleme i pretilost kao posljedicu', kaže dr. Wyse koja napominje da je biološki sat biljaka i životinja ključan za njihov opstanak.

Studije o radnicima koji rade u noćnim smjenama pokazale su da će se oni više udebljati, biti osjetljiviji osjetljiv na kronične bolesti poput dijabetesa, te umirati mlađi. U radu objavljenom u časopisu Bio-Essays, dr. Wyse ističe kako su prethodna istraživanja na miševima pokazala da poremećen biološki sat ili cirkadijarni ritam, uzrokuje genetske promjene u stanicama jetra koje kontroliraju metabolizam masnoća i glukoze. Kada je tijekom pokusa normalni ritam tame i svjetla bio poremećen, životinje su se debljale iako nisu jele više nego u prirodnim uvjetima.

'To je bio vrlo značajan nalaz. Iako ne znamo kako mehanizam zapravo funkcionira, cirkadijarni ritam važan je u regulaciji metabolizma. Razlog naglog povećanja globalne pretilosti u razvijenom svijetu čini se da je složeniji od pitanja prehrane i tjelesne aktivnosti.'