SAVJET LIJEČNIKA

Bolovi u želucu i žgaravica

08.12.2008 u 00:00

Bionic
Reading

Poštovani, imam 21 godinu i ponekad mi je javljaju strašni bolovi u želucu.

U zadnjih tri tjedna mi se dosta pogoršalo, imala sam žgaravicu punih tjedan dana (inače ju nikad nemam) i već dva tjedna ne mogu normalno jesti jer mi se diže želudac na svu hranu, osobito ujutro.

Povezivala sam to sa strašnim psihičkim naporom koji me zadesio u protekla dva tjedna. Bila sam na ultrazvuku i rekla mi je doktorica da vidi neki blagi gastritis. Htjela bih Vas pitati kako da ublažim simptome žgaravice kada mi se javi te kako da ublažim neugodan zadah koji se javlja baš iz želuca ponekad. Postoji li neki čaj za ublažavanje takvih tegoba jer mi je lijekova stvarno dosta. A i roditelji mog oca su umrli od karcinoma probavnih organa.

Odgovor liječnika:

Da bi Vam se mogao dati valjani savjet kako postupiti ne biste li ublažili tegobe koje imate, treba prvo utvrditi od čega bolujete.

U Vašem slučaju potrebno je učiniti ezofagogastroduodenoskopiju (ultrazvučni pregled nije metoda za dijagnosticiranje bolesti želuca).
Zahvaljujući suradnji s Poliklinikom Nemetova na pitanja čitatelja tportala odgovara dr. Darko Ilijaš, specijalist interne medicine, gastroenterolog. Molimo vas da svoja pitanja formulirate što preciznije (navedite dob i kraću povijest bolesti) radi preciznijeg odgovora.

Sva pitanja vezana uz bolesti dišnih putova i alergije pošaljite na mail pulmolog@t-com.hr, a jednom tjedno na njih će odgovarati dr. Dubravka Pelicarić, specijalist pulmolog.
Ako želite dobiti stručni savjet doktora Ilijaša iz interne medicine, pošaljite svoja pitanja na mail gastroenterolog@t-com.hr.
Ako želite dobiti stručni savjet specijalista neuropsihijatra, doktora Perkovića ili psihologinje profesorice Bučević, pošaljite svoja pitanja na mail psiholog@t-com.hr.
Na pitanja iz područja ginekologije odgovara dr. med. Tomislav Miletić, spec. ginekologije i opstetricije, kojem se možete obratiti na mail ginekolog@t-com.hr.
Ako od doktorice Delalle Lozica želite dobiti stručni savjet na temu kožnih i spolnih bolesti, pošaljite svoja pitanja na mail dermatovenerolog@t-com.hr