FIT I U FORMI

Vježbe za noge s gumom

14.05.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Stiglo je toplo i lijepo vrijeme i počinju se nositi kraće hlače i suknje. Većina nas je vjerojatno malo zanemarila mišiće nogu, pa nismo najzadovoljniji onim što vidimo u ogledalu. Nudimo stoga nekoliko prijedloga kako učvrstiti mišiće nogu i naglašavamo da ćete se već nakon nekoliko dana vježbanja osjećati bolje

Unatoč nezadovoljstvu pogledom u ogledalo, glavni razlog vježbanja ne bi trebao biti estetski, nego bi ipak u prvom planu trebalo biti vaše zdravlje. Srećom, uz redovito vježbanje, ljepši izgled dolazi sam po sebi. Već smo više puta napominjali da mišići imaju svoju funkciju i stoga nijednu skupinu mišića ne bismo smjeli zapostavljati.

Mišići nogu služe kao glavni oslonac i nositelj tijela, a zaslužni su za mnoštvo pokreta poput hodanja, trčanja, penjanja i spuštanja po stepenicama, dakle - svakodnevno su nam neophodni. Ojačate li ih, uvelike ćete si olakšati svakodnevicu, a smanjit ćete i mogućnost nastanka ozljeda zglobova poput koljena, kuka, skočnog zgloba …

Kao sve prethodne, i današnje su vježbe jednostavne i mogu ih izvoditi svi bez obzira na dob ili tjelesnu spremu. Kao rekvizit smo odabrali rastezljivu gumu ne bismo li pojačali opterećenje i efikasnost vježbi.

Sva pravila za vježbanje koja smo dosad spominjali vrijede i dalje, uz malu napomenu: nemojte ove vježbe prebrzo izvoditi i čuvajte koljena. To ćete učiniti pazeći da ne pružate nogu kroz trzaj, nego kontrolirano – polaganije i kontinuiranim pokretom. Nije nužno potpuno ispružiti nogu: ako vam je to preteško, možete noge ostaviti lagano savijene noge, pa ih s vremenom više pružati.

Vježbe osmislila i demonstrirala Ivana Vuljević, www.dvoranica.hr