NOVA METODA

Mogu li orasi pomoći u liječenju muške neplodnosti?

17.08.2012 u 10:21

Bionic
Reading

Želite li djecu? Onda jedite orahe, savjetuju znanstvenici

Muškarci koji žele povećati svoju plodnost mogu si pomoći jedući orahe, navodi se u američkoj studiji u kojoj je skupina mladih muškaraca u dvadesetim i tridesetim godinama tri mjeseca svakodnevno konzumirala 75 grama

oraha.

U usporedbi sa skupinom muškaraca koji nisu jeli orahe, oni su uspjeli povećati broj spermija i kvalitetu sperme, potencijalno ostvarujući bolje šanse za očinstvo.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji izabrali su orahe jer su oni glavni izvor dobrih polinezasićenih masti bogatih omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, za koje se vjeruje da poboljšavaju kvalitetu spreme.

Vjeruje se da je za oko 40 posto slučajeva obitelji koje ne mogu začeti dijete odgovorna slaba kvaliteta sperme. Profesorica Wendie Robbins s UCLA kaže da su volonteri u ispitivanju, njih 117, bili zdravi nepušači te da nije jasno mogu li orasi riješiti probleme neplodnosti, ali da je konzumacija tih plodova imala pozitivan učinak.

Znanstvenici su analizirali koncentraciju spermija te koliko snažno plivaju. Kod onih koji su jeli orahe primijećeno je skromno prosječno povećanje od tri posto u plivanju spermija, u usporedbi sa skupinom koja nije jela orahe. U skupini koja je jela orahe primijećeno je manje slučajeva aneuploidije, poremećaja zbog kojeg sperma ima previše ili premalo kromosoma.

Allan Pacey, stručnjak za plodnost na Sveučilištu u Sheffieldu, kaže da je studija pokazala vrlo skroman porast u broju spermija. 'Bio bih oprezan u preporučivanju oraha kao terapije za neplodnost.'