NOVO ISTRAŽIVANJE TVRDI

Jo-jo efekt ipak nije opasan za zdravlje?

17.08.2012 u 09:41

Bionic
Reading

Jo-jo efekt može demoralizirati osobe na dijeti, ali ih možda može umiriti otkriće da to dugoročno ne sprečava mršavljenje

Zdravstveni su radnici dugo upozoravali na štetne posljedice čestih i naglih promjena težine, međutim studija provedena na Fred Hutchinson Cancer Research Centeru pokazuje da jo-jo dijeta nema dugoročni utjecaj na metabolizam ili kasnijusposobnost gubljenja kilograma, prenosi Daily Mail.

Voditeljica istraživanja dr. Anne McTiernan kaže kako niz bezuspješnih dijeta ne bio trebao odvratiti osobe od budućih pokušaja da smanje težinu ili umanjiti ulogu zdrave prehrane i redovitih tjelesnih aktivnosti u uspješnom održavanju težine.

U istraživanju je sudjelovalo 439 žena prekomjerne težine u dobi od 50 do 75 godina, a pokušalo se utvrditi jesu li žene s poviješću umjerene ili teže fluktuacije težine u nepovoljnijem položaju od žena koje nisu patile od jo-jo efekata dijeta.

Studija, objavljena u časopisu Metabolism, pokazala je da ne postoje razlike u sposobnosti gubljenja kilograma. Niti ostali fiziološki čimbenici, kao što su krvni tlak, osjetljivost na inzulin te koncentracije hormona, primjerice leptina (koji pomaže da se osjećamo siti) i adiponektina (koji pomaže regulirati razinu glukoze), nisu se značajno razlikovali između onih čija je težina varirala i onih čija je težina bila stabilna.

Autori studije vjeruju kako su rezultati njihovog istraživanja važni jer mogu potaknuti osobe prekomjerne težine da ustraju u mršavljenju. 'Poznato je da postoji povezanost između pretilosti, sjedilačkog načina života i povećanog rizika od određenih vrsta karcinoma', kaže dr. McTiernan. 'Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da se četvrtina do trećina slučajeva karcinoma može spriječiti održavanjem normalne težine i održavanjem fizički aktivnog stila života.'