Zdravlje ZNANSTVENICI UPOZORAVAJU

Znate li za opasne kemikalije u ruževima za usne

  • Autor: tportal.hr
  • 14.8.2012 13:55:07
  • 14.8.2012 11:45:16

Triklosan, kemikalija koja se obično koristi u ruževima za usne, tonicima za pranje lica i pastama za zube, može izazvati probleme sa srcem i mišićima, tvrde znanstvenici

Sveprisutni triklosan, koji se nalazi u stotinama proizvoda za domaćinstvo, može ometati proces u kojem mišići, uključujući srce, primaju signale iz mozga. U testovima na miševima zabilježena je dramatična stopa od 25 posto smanjenja srčanih funkcija u roku od 20 minuta od izlaganja triklosanu, što je snažan dokaz da sveprisutni kemijski spoj može utjecati na ljudsko zdravlje, piše Daily Mail.

Međutim, regulatori i drugi stručnjaci inzistiraju da su razine triklosana u proizvodima sigurne te da su doze ubrizgane u miševe bile veće od onih kojima će ljudi ikada biti izloženi.

Iako su prethodne studije pokazale da triklosan može imati veze s problemima sa štitnjačom i plodnošću žena, ovo je prvi put da su učinci spoja testirani na mišiće.

Znanstvenici su dosada tvrdili da se ovaj spoj, koji inače služi u bolnicama za prevenciju bakterijskih infekcija, brzo metabolizira u tijelu bez štetnih učinaka.

199104 ,200407,192306,177751

Ipak, znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji tvrde da tvar može ostati aktivna i tako organima nanositi štetu. Studija je objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences u kojoj voditelj istraživanja, profesor Izak Pessah tvrdi kako rezultati pružaju snažne dokaze da je tvar štetna za ljudsko zdravlje i okoliš.

'Za zdravu osobu 10-postotni pad rada srca ne može imati učinak, ali ako imate kardioloških problema, to je velika razlika', izjavio je.

Prema zakonima Europske unije, triklosan se može koristiti u koncentracijama do 0,3 posto u pastama za zube i kozmetičkim proizvodima. U EU se godišnje koristi 450 tona triklosana.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više