NEPODNOŠLJIVE UPALE

Što treba znati o zdravlju bubrega i mjehura

29.08.2012 u 09:56

Bionic
Reading

Vruće je i ne razmišljamo da bismo se mogli prehladiti pa je samo na prvi pogled neobično ljeti zaraditi urinarnu infekciju. Iako infekcije uzrokuju bakterije, imunitet slabi kad smo pothlađeni i prehlađeni pa je i vjerojatnost obolijevanja veća, a upravo ljeti puno sjedimo na zemlji, kamenu ili betonu, dugo boravimo u mokrom kupaćem kostimu. Takvim ponašanjem povećavamo šanse za urinarne infekcije

Od upala mokraćnih putova mogu oboljeti i muškarci i žene od djetinjstva do zrele dobi. Ipak, statistički najveće šanse imaju mlade, seksualno zdrave žene (prije svega zbog anatomije) i stariji muškarci (prije svega zbog povećane prostate).

Veliki broj urinarnih infekcija počinje u tzv. donjem traktu (mokraćni mjehur i mokraćna cijev). Upale gornjih mokraćnih putova često su posljedica neliječenih upala donjih putova, ali moguće su i ozbiljne upale i bolesti bubrega koje nemaju veze s upalama mjehura.

Za većinu urinarnih infekcija odgovorne su crijevne bakterije (npr. Escherichia coli). One su u crijevima normalne, poželjne i na tom mjestu ne uzrokuju bolest. No, kad izađu kroz analni otvor, lako dospijevaju do mokraćnih kanala, gdje uzrokuju upalu, tzv. cistitis. Bolest ima brojne simptome: učestalo i bolno mokrenje, bol u mjehuru, poteškoće pri mokrenju (osjećamo potrebu za mokrenjem a izađe tek par kapi urina), promijenjen izgled mokraće (mutna, tamna, neugodnog mirisa), krv u urinu, visoka temperatura i groznica, mučnina, proljev, bol u trbušnoj šupljini i području bubrega.

Zanimljivo, od urinarnih infekcija često obolijevaju inače zdrave žene, tj. one koje nemaju drugih zdravstvenih problema.

Blaže upale liječe se čajevima i mirovanjem, a ozbiljnije antibioticima (isključivo po preporuci i pod kontrolom liječnika). Liječniku bi se trebale javiti osobe kod kojih se upala ne smiruje više dana, sve trudnice, stariji muškarci i osobe kod kojih se infekcije ponavljaju. Bez obzira što ste inače zdravi, liječniku se odmah javite i u slučaju da su simptomi jako izraženi i zastupljeno ih je više te kad se stanje naglo pogoršava, a posebno kad je temperatura značajnije povišena. Moguće je da se infekcija proširila u bubrege pa narodna medicina nije dovoljna - nećete ništa izgubiti ako se ipak pokaže da je riječ o blagoj upali mjehura, a puno ćete si pomoći ako je riječ o nečem ozbiljnijem.

Žene imaju kraću mokraćnu cijev i mokraćni otvor bliži analnom pa je logično da češće obolijevaju. Veća je šansa za infekciju kod žena koje koriste dijafragmu i vaginalne kontraceptive poput spermicida, a infekciju je moguće prenijeti i tijekom spolnog odnosa i predigre. Tijekom trudnoće šanse za infekciju povećavaju se zbog povišene razine hormona. Urinarne infekcije u trudnoći treba shvatiti ozbiljno, jer mogu biti povezane s komplikacijama trudnoće i smrću djeteta.

Tijekom liječenja čajevima izbjegavajte kiselu hranu i napitke, jer neutraliziraju lužnatost čaja. Ono što liječi ujedno je i dobra preventiva pa ćete šanse za urinarnu infekciju smanjiti pojačanim unosom tekućine (s vremena na vrijeme pijte uvin čaj ili čaj od brusnice i kad ste zdravi). Izbjegavajte usku i sintetičku odjeću na intimnim dijelovima tijela (posebno tanga gaćice), a bolje se tuširati nego sjediti u kadi. Pijte dosta tekućine neposredno prije i poslije spolnog odnosa, pazite na higijenu kod seksa (izbjegavajte dodire oko analnog otvora te sve pokrete i dodire koji bi mogli doprinijeti prijenosu bakterija), mokrite nakon spolnog odnosa, nakon velike nužde brišite se od urinarnog prema analnom otvoru (kako bi se smanjila šansa za prijenos bakterija) te svakodnevno mijenjajte donje rublje i pojačano pazite na higijenu intimnih dijelova tijela. Ako često patite od urinarnih infekcija, prestanite piti kavu, alkohol i gazirane sokove.

Kad jednom dobijete upalu mjehura, dosta je velika šansa da će se ponoviti tijekom života. Srećom, uz kvalitetnu preventivu učestalost obolijevanja moguće je bitno smanjiti ili potpuno eliminirati.