DUH I TIJELO

Kako meditacija može osnažiti vaš imunitet?

26.07.2012 u 11:51

Bionic
Reading

Trenirajte svoj duh na isti način na koji trenirate mišiće u teretani i lakše ćete se boriti s osjećajem usamljenosti i bolestima koje osjećaj izolacije potiče

Starije osobe koje pate od usamljenosti suočene su s daleko većim rizikom od zdravstvenih problema poput bolesti srca, Alzheimerove bolesti i prerane smrti. Programi za poticanje društvenog umrežavanje imaju ograničenu učinkovitost. Znanstvenici

su osmislili novi način kako da se ljudi sami bore protiv te društvene bolesti.


Znanstvenici sa Sveučilišta Carnegie Mellon otkrili su kako su tehnike meditacije učinkovite u smanjenju osjećaja izoliranosti, dok istodobno jačaju sposobnosti uma i tijela u borbi protiv bolesti, piše Daily Mail. Voditelj istraživanja David J. Creswell kaže kako liječnici često kažu ljudima da prestanu pušiti zbog zdravstvenih razloga, ali rijetko tako tretiramo usamljenost. 

'Znamo da je osamljenost glavni faktor rizika kod zdravstvenih problema i smrtnosti u starijih odraslih osoba. Ovo istraživanje sugerira da tehnike meditacije pomažu kod poboljšanja zdravlja starijih osoba.' 2500 godina stara praksa datira iz vremena duhovnog vođe Bude i fokusira se na osvještavanje sadašnjeg trenutka.

Istraživanje je također pokazalo da meditacija smanjuje razinu upala koje ubrzavaju razvoj i napredovanje mnogih bolesti. Koautor studije Steven Cole s UCLA kaže kako je smanjenje markera upala posebno značajno jer pridonosi širokom spektru zdravstvenih prijetnji, uključujući rak, kardiovaskularne bolesti i neurodegenerativne bolesti. 'Ovi rezultati pružaju neke od prvih znakova da imunološki profili stanica mogu biti modulirani kroz psihološku intervenciju.'

Creswell ističe da, iako ovo istraživanje ukazuje na obećavajući novi pristup u liječenju usamljenosti i rizika od upalnih bolesti u starijih odraslih osoba, treba provesti još istraživanja. 'No ako ste zainteresirani za tehnike meditacije, pronađite instruktora u vašem gradu. Važno je trenirati naš um kao što treniramo bicepse u teretani', kaže Creswell.

Provedite tri minute dnevno u vježbama disanja

Budite mentalno u sadašnjem trenutku, sjednite u ugodan položaj, zatvorite oči i pažnju usmjerite prema unutra. Budite svjesni svog tijela i površine na kojoj sjedite, koncentrirajte se zatim na svaki kralježak kralježnice i druge zglobove u tijelu. Posvetite pažnju svojim mislima i osjećajima pitajući se što sada osjećate, koje vam se senzacije u tijelu događaju.

Sada nježno usmjerite svoju svijest na disanje, prateći svaki udah i izdah, govoreći u sebi: 'Ja sam udah, ja sam izdah.' Dah može funkcionirati kao vaše sidro u sadašnjem trenutku jer je dah uvijek s nama i dostupan u bilo koje vrijeme kao žarište pozornosti. Nakon toga, proširite svoju svijest na cijelo tijelo, zamislite da dišete svojim punim tijelom, uključujući držanje i izraz lica. Kad ste spremni, otvorite oči i vratite se svojoj svakodnevici.

171533,166263,159866,144409