Zdravlje VEĆI RIZIK OD RAKA

Zašto solarije treba obilaziti u širokom luku?

  • Autor: tportal.hr
  • 25.7.2012 12:32:02
  • 25.7.2012 11:20:08

Ljudi koji se sunčaju u solarijima imaju 20 posto veće šanse da obole od raka kože, upozoravaju liječnici koji smatraju da solarije treba zabraniti

Rizik od raka kože puno je veći ako se sunčate u solarijima. Iako se i prije znalo da su solariji štetni, najnovije istraživanje pokazuje da su njegove posljedice na ljudsko zdravlje puno veće nego što se mislilo.

Znanstvenici smatraju da je jedan od 20 slučajeva raka kože prouzročen sunčanjem u solariju. Do tih su zaključaka došli na temelju iscrpne analize 27 studija, piše Telegraph.

Osobe koje se sunčaju u solarijima, tvrde stručnjaci, imaju 20 posto veće šanse da obole od raka kože. Posebno je opasno za mlade ljude. Oni koji su solarije koristili prije 35. godine, imaju dvostruke veće šanse za obolijevanje od raka kože, odnosno oko 40 posto.

Stručnjaci smatraju kako bi solarije trebalo zabraniti, jer uzrokuju sve veći broj smrtnih slučajeva diljem svijeta. 'Prevencija od štetnih učinaka povezanih sa sunčanjem u solariju mora biti jača i naglašenija… Industrija umjetnog sunčanja godinama je tvrdila da su solariji čak sigurni te da izazivaju zdrave posljedice što je strašno', ističe autor istraživanja Mathieu Boniol, znanstvenik na International Prevention Research Instituteu u Francuskoj.

204213,199104,192306,143026
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više