Zdravlje ZABRINJAVAJUĆI TREND

Zašto ideali ljepote loše utječu na djevojke?

  • Autor: tportal.hr
  • 23.7.2012 9:55:36
  • 23.7.2012 9:00:00

Više od polovice djevojka između 14 i 15 godina nezadovoljno je svojom linijom iako su normalne tjelesne težine ili na granici mršavosti. Stručnjaci smatraju da je izravni krivac medijska kultura čiji su ideali ljepote postali otrovni za mlade generacije

Više od polovice djevojaka u dobi od 14 i 15 godina želi smršavjeti, pokazuju rezultati istraživanja provedenog u Velikoj Britaniji. Studija koju je proveo Schools Health Education Unit utvrdila je da čak 58 posto učenica u prvom razredu srednje škole želi na dijetu. Statistika također pokazuje da mnoge tinejdžerke preskaču doručak ili ručak u pokušaju imati liniju kakvu žele. Čak četvrtina djevojaka u prvom razredu srednje škole redovito preskače doručak, a 20 posto ih je preskočilo ručak dan prije.

Unatoč želji da smršave, mnoge učenice su prema zdravstvenim standardima unutar granica zdrave težine, a neke su već premršave.

Zabrinjava i činjenica da i učenice u dobi od 12 do 13 godina razmišljaju o tome da izgube kilograme. Zaključuje se kako te šokantne brojke ne iznenađuju u kulturi gdje se prati svaki fizički nedostatak slavnih osoba te da se mlade djevojke konstantno uspoređuju s nerealnim 'savršenstvom' na modnim fotografijama.

'Društveni i kulturni pritisci su snažni, a fascinacija slavnim osobama, njihovim tijelima, odjećom i izgledom povećava pritisak mladim osobama koje su u fazi kada uspostavljaju vlastiti identitet. To se obično događa u vrijeme kada se tijelo mijenja, a pod utjecajem celebrity društva spektakla mladi formiraju negativan odnos prema svom tijelu', kaže se u studiji.

'Na mlade je ljude lakše utjecati nerealnom medijskom slikom o tijelima, a ovaj je pritisak prirodna evolucija u ovakvoj kulturi. Moramo se boriti protiv ideala koji su postali otrovni za generacije mladih', prenosi Daily Mail.

205410,204824,205023,203598
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više