IZNENAĐENJE!

Koja je stvar najprljavija u svakoj kupaonici

18.07.2012 u 10:49

Bionic
Reading

Držite li četkicu za zube u blizini WC školjke, to je kao da je bila umočena u nju, a prosječna četkica ima čak 10 milijuna mikroba

Mikrobiolog Charles Gerba kaže da je voda koja se pušta u školjku prska sve površine u okolini pa tako nečistoće dolaze i na četkicu ako se nalazi u blizini.

Dok perete zube uklanjate bakterije, komadiće hrane i slinu, a ako četkicu dobro ne oprete, sva će nečistoća ostati na njoj, što je jako opasno. U mnogo obitelji četkice za zube stoje u jednoj zajedničkoj posudi, a to također nije dobro jer se nečistoće mogu prenijeti s jedne na drugu.

Prosječna četkica skriva 10 milijuna mikroba, uključujući bakterije poput virusa influence, herpesa, streptokoka, stafilokoka te bakterije koje uzrokuju bolesti desni i šupljine.

Zbog toliko klica četkice mogu imati više patogena od prosječne WC školjke, a neki od tih mikroba mogu preživjeti i nekoliko dana.

'Vaša četkica za zube je savršeno plodno tlo za ove bakterije', rekao je doktor Tom Glass za USA Today, profesor oralne patologije na Sveučilištu u Oklahomi.

Da bi četkica bila čišća, treba ju držati odvojeno i temeljito isprati nakon svakog pranja zuba. Također se treba potpuno osušiti prije poklapanja i ostaviti da stoji uspravno. Ako ste bolesni, kupite novu četkicu za zube kad ozdravite, a inače ju je potrebno mijenjati svaka tri do četiri mjeseca.