OPTIČKA VARKA

Znate li da i ovo pomaže u mršavljenju?

10.07.2012 u 08:54

Bionic
Reading

Ako jedete hranu razrezanu na manje komade, prije ćete se zasititi i tako kontrolirati unos kalorija

Ako ne možete odoljeti da cijelu čokoladu pojedete u jednom potezu, rješenje je možda jednostavno. Razmotajte tablu i razlomite je na manje komadiće. Istraživanja pokazuju da ljudi jedu manje kad im se hrana posluži u manjim komadima nego velikim, čak i kad porcije sadrže isti broj kalorija, piše Mail Online.

Nije posve jasno zašto je to tako, no znanstvenici vjeruju da reagiramo na optičku varku, jer se i mozak i trbuh zavaraju misleći da je tabla čokolade razlomljena u komadiće veća nego cijela.

Isto tako, kolač će vas više zasititi ako je narezan na četvrtine prije nego što ga poslužite. Američki znanstvenici promatrali su više od 300 studenata dok su jeli slatko pecivo: neki su ga dobili razrezanog na četiri kriške, a drugi su ga dobili u cijelom komadu. Dvadeset minuta kasnije, volonteri su dobili još jedan obrok i rečeno im je da mogu pojesti koliko žele.

Oni čije je pecivo bilo izrezano na komadiće pojeli su manje peciva, ali i kasnijeg obroka. Drugo objašnjenje glasi da se razrezana hrana jede sporije, omogućujući tijelu da puno prije shvati da je sito. Devina Wahera, voditeljica studije na Sveučilištu u Arizoni zaključuje kako rezanje hrane koja je bogata energijom na manje komade može koristiti osobama na dijeti koji žele održavati kontrolu svojih porcija.