PRVI SVJETSKI FORUM

Borba protiv pretilosti započinje u djetinjstvu

29.06.2012 u 13:15

Bionic
Reading

Prvi Svjetski forum o pretilosti organizira Međunarodna mreža EPODE (Ensemble, Prévenons l’Obésité Des Enfants) – najveća svjetska udruga za prevenciju pretilosti čiji članovi dolaze iz 25 zemalja

Nestlé se pridružio predstavnicima znanstvene i zdravstvene zajednice na prvom Svjetskom forumu o pretilosti na kojem su podijelili svoja saznanja i praktična rješenja problema pretilosti kod djece. Na forumu se raspravljalo o dokazima koji upućuju na to da je

suradnja u promicanju zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti među najuspješnijim pristupima prevenciji pretilosti kod djece.

'Pretilost kod djece je složen problem koji uključuje društvene, ekonomske i ekološke faktore. Učinkovit pristup rješavanju problema zato nužno uključuje zajednički rad i partnerstvo u promicanju zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti kroz programe usmjerene na zajednicu. Ključno je osigurati suradnju raznih sektora i u Nestléu smo uvjereni da industrija igra bitnu ulogu u rješavanju problema pretilosti kod djece', rekla je Janet Voûte, potpredsjednica tvrtke Nestlé zadužena za odnose s javnošću.

Ovo je prvi Svjetski forum o pretilosti koji organizira Međunarodna mreža EPODE (Ensemble, Prévenons l’Obésité Des Enfants) – najveća svjetska udruga za prevenciju pretilosti čiji članovi dolaze iz 25 zemalja. EPODE je prvi pilot program za prevenciju pretilosti kod djece pokrenuo u Francuskoj 1992, kad je Nestlé podržao udrugu. Kao rezultat dugogodišnje suradnje s EPODE-om i ostalim partnerima pokrenuta je globalna inicijativa Healthy Kids kojom Nestlé promiče zdravu prehranu i tjelesnu aktivnost djece.

U sklopu ove inicijative Nestlé je u Hrvatskoj početkom 2011, u suradnji s Hrvatskim školskim športskim savezom, pokrenuo projekt Vrtim zdravi film koji je održan u sedam osnovnih škola u sedam hrvatskih gradova. Pomoću sporta i školskih predavanja, 567 učenika sedmih razreda učilo je o zdravim životnim navikama, s fokusom na pravilnoj prehrani i tjelesnim aktivnostima. Rezultati istraživanja pokazali su da je projekt unaprijedio znanje učenika o zdravoj prehrani i važnosti adekvatnog kretanja za 15 posto.