SLATKO ZADOVOLJSTVO

Ne biste vjerovali što pomaže u mršavljenju

28.06.2012 u 08:46

Bionic
Reading

Hormon gladi pada kada doručak bogat proteinima kombinirate sa slasticom

Stižu dobre vijesti za one na dijeti: slatka poslastica za doručak može pomoći da izgubite kilograme.

Znanstvenici su proučavali 200 pretilih odraslih osoba (koje nisu bolovale od dijabetesa) i podijelili ih u dvije grupe koje su bile na dvije različite niskokalorične dijete.

Iako su obje dijete uključivale isti dnevni unos kalorija - oko 1.600 za muškarce i 1.400 kalorija za žene - jedna je dijeta imala veliki doručak sa slatkom poslasticom poput krafne, dok je drugima bio dozvoljen veći obrok kasnije tijekom dana.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Tel Avivu utvrdili su da su osobe koje su konzumirale doručak od 600 kalorija s ugljikohidratima i bogat bjelančevinama bile uspješnije u pridržavaju režima dijete od onih čiji je jutarnji obrok iznosio 300 kalorija.

'Cilj mršavljenja nije samo smanjenje težine, nego i susprezanje gladi i žudnje za hranom kako bi se spriječio povratak kilograma', kaže autor studije dr. Daniel Jakubowicz.

Kod ispitanika koji su jeli desert s doručkom osjećaj gladi je bio manji u odnosu na druge skupine te su se bolje pridržavali pravila.

Krvni su testovi također pokazali da je razina grelina, takozvanog hormona gladi, pala za 45 posto u skupini koja je jela desert, za razliku od pada od 30 posto u drugoj skupini.

Dr. Jakubowicz kaže kako prehrana bogata proteinima smanjuje glad, a u kombinaciji s ugljikohidratima daje osjećaj sitosti. Studija je objavljena u ožujku u znanstvenom časopisu Steroids.