ŠIRI STRUK

Sve više žena ima oblik jabuke umjesto kruške

26.06.2012 u 10:59

Bionic
Reading

Dame, ako morate na svom remenu raditi nove rupe, niste same! Prosječne žene sve više imaju oblik jabuke umjesto kruške, pokazuje britansko istraživanje

Žene sve više imaju oblik jabuke, što znači da su sve šire u struku. Nekad dominantna forma kruškolikog tijela, kakvo ima Kate Winslet, označavala je dobro definiran struk i raskošne bokove i stražnjicu. Pomak od kruške prema jabuci zabilježen je u opsežnom britanskom istraživanju koje tvrdi da žene imaju struk 5,1 centimetar širi od preporučenog opsega od 75 centimetra.

Prosječni odnos struka i bokova povećao se do koeficijenta 0,83, a prema zdravstvenim standardima sve iznad koeficijenta 0,8 ukazuje na figuru jabuke, oblik u kojem je širi struk od bokova. Struk koji je 80 posto uži od opsega bokova općenito se smatra zdravim, a i muškarci smatraju oblik kruške privlačnijim od jabuke.

No, problem nije samo kozmetičke naravi. Istraživanja pokazuju da nošenje viška težine oko struka povećava rizik od brojnih bolesti, uključujući rak dojke, bolesti srca, probleme s jetrom i dijabetes. Smanjene su i šanse da zatrudne, budući da masnoće pohranjene u sredini tijela ometaju normalan ritam jajnika, piše Daily Mail.