ZA RAVAN TRBUH

Najbolja i najgora hrana za bikini

28.06.2012 u 09:18

Bionic
Reading

Koje su namirnice saveznici, a koji su neprijatelji struka? Jedite tako da budete vitki i osjećate se sjajno u bikiniju

Ako želite ovoga ljeta zasjati na plaži te u bikiniju pokazati besprijekornu figuru, uključujući i ravan trbuh, vrijeme je da pripazite što i kako jedete. Donosimo vam najbolju hranu za bikini koja će trbuh učiniti ravnim.

Lisnato povrće
Lisnato povrće odličan je obrok kao volumen bez kalorija, puno je hranjivih tvari (vitamina A, C, K, folna kiselina, kalcij, željezo, magnezij, kalij i vlakna), a lako ga je pripremiti. Pokušajte zamijeniti salatu kristalku mladim špinatom, dodajte raštiku u juhe ili jedite pirjani kelj. Lisnato povrće čuva vas od bolesti i sjajna je dijeta za tijelo u bikiniju.

Metvica
Metvica smanjuje nadutost, ublažava probavne smetnje i smiruje probavni trakt. Pripremite ledeni čaj od mente i dodajte nekoliko listove metvice.

Crvene paprike
Pune su antioksidansa (naročito vitamina C i beta-karotena) koji pomažu tijelu protiv infekcija. Potiču rad probavnog sustava, ubrzavaju metabolizam pomažući da izgubite neželjene kilograme. Savršene su u svakoj dijeti ako ih jedete sirove ili pripremljene u sokovniku.

Losos
Losos ima malo kalorija, zasićenih masnoća i natrija, a dobar je izvor proteina uz nevjerojatnu količinu masnih kiselina omega-3 (naročito EPA i DHA) koje postaju sve popularnije zbog antiupalnog učinka.

Orašasti plodovi
Orašasti plodovi sadrže puno zdravih masti, vitamina, minerala i antioksidansa. Bademi, orasi i brazilski oraščići smanjuju rizik od srčanih bolesti. Izbjegavajte pržene i slane plodove, jer su sirove varijante najbolje za mršavljenje.

Bobičasto voće savršen je ljetni međuobrok
Jaja
Jaja su puna aminokiselina i kombinacije proteina i masti koja pomaže da se brzo osjećate siti. Proteini u jajetu pomažu izgradnju mišića i sagorijevanju masnoća. Ne morate ih jesti isključivo za doručak. Jaja su nevjerojatno 'svestrana' namirnica i mogu se dodati u gotovo svaki obrok.

Bobičasto voće
Bobice su bogate antioksidansima i vlaknima, tako da ćete brzo biti siti konzumirajući manje kalorija. Osim toga, antioksidansi pomažu pri vježbanju poboljšavajući protok krvi u mišiće. Savršen su ljetni međuobrok.

Celer
Ako ste još gladni nakon obroka, žvačite štapiće celera! Oni smanjuju zadržavanje tekućine u organizmu, a i brzo ćete se zasititi bez puno kalorija.

Ananas
Ovo tropsko, slatko voće idealno je za ljeto i sjajno za liniju jer sadrži bromelain, probavni enzim koji pomaže u smanjenju plinova.

Grejp
Grejp je sjajna ljetna namirnica, jer je bogat vodom pa hidratizira, a sadrži zdravu dozu vitamina C važnog za zdravlje kože. Neke studije pokazuju da grejp pomaže pri mršavljenju jer smanje razinu inzulina i jača metabolizam.

Kruške
Kruške su odličan izvor pektina, topivog vlakna koje pomaže održavanju probavnog trakta zdravim. Izvrstan su izvor kalija za zdravo srce i kalcija za čvrste kosti.

Jabuke
Jeste li znali da jabuka može pomoći u borbi protiv celulita? Jabuke su pune enzima koji pomažu probavnom procesu razbijajući i uklanjajući masne naslage u stanicama. Ovi enzimi pomažu da se tijelo riješi toksina koji dovode do celulita.

Šparoge
Savršene su u ljetnoj sezoni, jer su sporo oslobađaju energiju pa pomažu u normalizaciji razine šećera u krvi. Ova ukusna zelena biljka može djelovati kao snažan stimulans za jetru i bubrege te pomaže da se smanji zadržavanje vode i nadutost. Šparoge djeluju i kao blagi laksativ pa potiču redovitu probavu. Dobar su izvor vitamina C, K i beta-karotena.

A sada se pripremite za loše vijesti: ostatak hrane na ovom popisu neće učiniti ništa dobro ovoga ljeta tijelu na plaži. Nastavite s oprezom...

Prokulice
Hranjivo, niskokalorično povrće nije prijatelj bikinija, jer iako sadrži vlakana i hranjive tvari, može uzrokovati plinove i širenje probavnog trakta. Polako ih uključite u svoju ljetnu prehranu. Nemojte ih izbaciti u potpunosti preko ljeta, samo ih nemojte jesti neposredno prije odlaska na plažu, jer nećete imati najravniji bikini trbuh.

Sushi
Sushi može biti dobra niskokalorična opcija, ali nije svaki sushi jednak. Ljeti se držite jednostavnih rola i čuvajte se prženih varijanti s puno umaka. Ili pak odaberite sashimi i smeđu rižu.

Pereci
Iako sadrže male količine masnoća, bogati su natrijem, koji može dovesti do zadržavanja vode i nadutosti. Pereci nemaju nikakvih zdravih hranjivih tvari i nakon njih ćete brzo biti gladni.

Industrijski smoothies (gusti sokovi od voća i povrća)
Ne dajte da vas prevari njihova reputacija zdravih napitaka, jer po struk su opasniji od bogatog sendviča. Naime, industrijski gusti sokovi mogu imati od 600 do 1.000 kalorija po serviranju. Osim što je to više kalorija nego tipičan obrok, količina šećera je prevelika i tijelo će ga pohraniti kao masnoću. Radije uzmite pravo voće ili, ako volite smoothies, pripremite ih sami kod kuće tako da možete kontrolirati što ste stavili.

Žvakaće gume bez šećera
Bacite 'sugar-free' žvakaću gumu prije nego što kliznete u kupaći kostim. Žvačući gumu gutate zrak pa ćete izgledati naduto. Osim toga, šećerni alkoholi koji su sastojak proizvoda bez šećera mogu uznemiriti želudac.

Sladoled je prepun kalorija
Margarin
Prebacivanje s maslaca na margarin neće pomoći da bolje izgledate u bikiniju. Za ovaj se nekoć popularni namaz vjerovalo da može pomoći održavanju zdrave težine, ali margarin sadrži transmasnoće koje pridonose debljanju i nose potencijalni rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Voćni sokovi
Većina voćnih sokova sadrži mnogo šećera što može uzrokovati veliko i naglo povećanje razine šećera u krvi. Također su puni kalorija, a to nije nešto što doista želite ako pokušavate održati vitku liniju. Ako ne možete živjeti bez sokova, razrijedite ih s malo vode kakao biste smanjili količinu kalorija i šećera.

Umak od soje
Izbjeći ćete nadimanje trbuha i zadržavanje vode ako ostanete od sojina umaka koji je bogat natrijem pa će tijelo zadržavati vodu. Pokušajte s umakom od kvalitetnog sezamova ulja.

Tjestenina od bijelog brašna
Svaki proizvod napravljen od bijelog brašna izaziva nagli rast šećera u krvi, a tijelo prepoznaje bijelo brašno kao šećer i sprema ga. Bijelo je brašno neprijatelj struka. Pokušajte s integralnom tjesteninom.

Šunka
Zaboravite ono što pokušavaju savjetovati dijete koje preporučuju nizak unos ugljikohidrata. Zahvaljujući visokom sadržaju natrija i nitrata, šunka je jedno od najmanje zdravih mesnih proizvoda. Nitrati su konzervansi koji se koriste u prerađenoj hrani kako bi se održala njihova boja. Nitrati pečeni ili prženi na visokim temperaturama postaju kancerogeni.

Smrznuta pizza
Držite se smrznute pizze u hladnijim godišnjim dobima, jer sadrže puno natrija i konzervansa, a većina ih je izrađena od bijelog brašna koje tijelo prepoznajte kao šećer. Ne morate se u potpunosti odreći pizze: sami napravite tijesto od integralnog brašna, stavite sir s manje masnoća i puno povrća.

Sladoled
Iako je sladoled sinonim za ljeto, njime dnevnom unosu kalorija možete dodati i do 300 kalorija, trećinu preporučenog dnevnog unosa masti, polovicu zasićenih masti te trećina dnevnog unosa kolesterola. I sve to u samo porciji od pola šalice (a tko jede samo pola šalice sladoleda?!) Odaberite ovoga ljeta sorbet i šerbet ili sladolede napravljene samo od voća ili grčkog jogurta, savjetuje stranica Shape.com.