FIT I U FORMI

Vježbe za stopala

07.05.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Stopalo nosi cijelu težinu tijela, a rijetko smo u prilici saznati koje vježbe pomažu stopalima. Stopala također imaju važnu zadaću prilagoditi se podlozi, ublažiti udarac o nju te omogućiti stajanje i pokretanje. Zato su nam veoma važni mišići potkoljenica i stopala, jer oni održavaju stopalni luk, pokreću stopala i pružaju podršku pri hodu, ali i stajanju

Ove vježbe će vam pomoći da ojačate upravo mišiće potkoljenica i stopala, a idealno ih je uklopiti s vježbama za ravnotežu koje smo vam već predstavili. Neke od njih (one u stojećem stavu) također jačaju mišiće stopala i potkoljenica. Nosite li često visoke pete, ili puno hodate, uz ove ćete vježbe ublažiti bolove u stopalima.

Zdrava stopala pomoći će i u očuvanju zdravih leđa, upravo zbog toga što nose teret cijelog tijela, a uz redovito vježbanje može se smanjiti problem ravnih stopala.

Ponovo za vježbanje koristimo rastezljivu gumu i malu lopticu, veoma praktične i jeftine rekvizite koji su vam sigurno dobro poznati. Ako ih nemate, lopticu možete zamijeniti plastičnom bočicom, npr. za mineralnu vodu, a gumu malo duljim ručnikom. Ako vam pak ništa od toga nije na raspolaganju, možete i bez ikakvih rekvizita izvoditi iste pokrete.

I ovoga puta vas želimo upozoriti da ne pretjerujete, ali nemojte ni izostavljati ove vježbe. U prosjeku idealno ih je izvoditi tri puta tjedno, kao uostalom i druge vježbe. Treba vam vrlo malo vremena i prostora za njih, a zaista ćete mnogo napraviti za sebe i svoje zdravlje.


Vježbe osmislila i demonstrirala Ivana Vuljević, www.dvoranica.hr