UREDSKI KILOGRAMI

Što vas deblja na poslu?

12.06.2012 u 11:00

Bionic
Reading

Sjedite cijeli dan, pod stresom ćete zgrabiti čokoladu, ne stignete jesti pa pregladnite ili su pak uredske proslave postale prečeste. Kako doskočiti izazovima koji su itekako krivi za nesretne kilograme viška

Debljate li se od svog posla? Vjerojatno, tvrdi novo istraživanje stranice CareerBuilder.com. Njena je anketa pokazala i koja su zanimanja povezana s debljanjem (najviše se debljaju na poslu odvjetnici i, začudo, liječnici), ali i istaknula koji su čimbenici najveći krivci za kilograme viška.

Stručnjaci ipak kažu da postoji mnogo trikova koje možete koristiti u borbi protiv debljanja na radnom mjestu, pa čak i iskoristiti svoje vrijeme u uredu kao priliku za promicanje zdravlja. Evo, sedam ključnih čimbenika i savjeta kako doskočiti izazovima.

1. Sjedenje
Prema rezultatima ankete stranice CareerBuilder.com, 54 posto radnika udebljalo se na poslu jednostavno zato što sjede za radnim stolom cijeli dan. No stručnjaci kažu i da se tomu može doskočiti. Najjednostavnija stvar je da dignete stražnjicu, piše Huffington Post, preporučujući brzu petominutnu pauzu svakih sat vremena – ali ne kao pauzu za kavu, a pogotovo ne za cigaretu. Pokušajte se prošetati nekoliko katova ili brzo hodajte po parkingu. Osim što cjelodnevnim sjedenjem nećete sagorjeti puno kalorija, osjećat ćete se iscrpljeno i umorno pa ćete češće posegnuti za nezdravim slasticama.

2. Jedenje pod stresom
37 posto ispitanika izjavilo je da je hrana koju konzumiraju zbog stresa glavni uzrok debljanja. Pokušajte držati stres pod kontrolom. Osjetite li da su se promijenile okolnosti i da ste pod stresom, sporo i duboko udahnite pet puta. Važno je i da u ured donosite zdrave grickalice (voće, povrće, orašaste plodove) jer pod stresom svi trebamo utjehu u hrani. Neka vaša barem bude zdrava.

3. Restoranska hrana
Ako na poslu redovito ručate u restoranu ili menzi, onda je ključno da odaberete zdravije opcije, kao što su riba na žaru, piletina ili salata, objašnjava Bethany Thayer, glasnogovornica Academy of Nutrition and Dietetics. Thayer zagovara to da se, kad je riječ o jelu, pridržavate pravila 80/20. 'Ako 80 posto vremena redovito vježbate i jedete zdravo, onda si možete dopustiti 20 posto vremena u restoranima uz kaloričnije obroke.'

Debljamo se jer sjedimo za stolom cijeli radni dan
4. Preskakanje obroka
19 posto zaposlenika izjavilo je da preskače obroke zbog vremenskih ograničenja. Ipak, nije tako teško pojesti jogurt ili salatu ili pak pripremiti ujutro mali sendvič koji ćete gurnuti u torbu. Ključ je u planiranju unaprijed, tako da u onim ludim danima kada nemate ni minute za obrok izbjegnete izgladnjivanje i kasnije prejedanje.

5. Uredske proslave 

Proslave rođendana, rođenja djeteta i vjenčanja jedan su od glavnih krivaca za debljanje 18 posto radnika. Pokušajte s kolegama dogovoriti spajanje proslava, a ako bi to izazvalo puno uvrijeđenih, uvijek možete odabrati zdravu opciju, primjerice zdjelu voća.

6. Zdjela sa slatkišima

Iako se može činiti kao lijepa gesta, 16 posto radnika kaže da su slatkiši u uredu za njih prevelika napast. Stručnjaci kažu da biste možda trebali napuniti staklenke i zdjele na vašem stolu orasima, bademima ili komadima voća. Druga mogućnost je hidratacija. Uvijek držite uz sebe bocu vode jer često mislimo da smo gladni iako smo zapravo žedni.

7. Peciva i kolači koje donose kolege
Lijepa je gesta kad kolega ili šef donesu svježa peciva ili krafne, ali 10 posto ispitanika izjavilo je u anketi da osjećaju pritisak da pojedu te namirnice. Tu nema čarobnog rješenja. Uzmite malo ili nemojte uzeti ništa.