Zdravlje KROMOSOM X

'Ženski gen' kriv je za migrene

  • Autor: tportal.hr
  • 6.6.2012 11:38:50
  • 6.6.2012 10:03:08

'Ženski gen' može biti kriv za migrene. Novo istraživanje objašnjava zašto žene imaju veću vjerojatnost da pate od jakih glavobolja

Studija je otkrila novo područje na kromosomu X koja je povezana s migrenama. Sve žene imaju dva X kromosoma, dok muškarci imaju X i Y kromosom. Znanstvenici, na čelu s Lyn Griffiths s australskog Sveučilišta Griffith, kažu da više od jednog kromosomskog gena X može biti uključeno u regulaciju željeza u mozgu.

Profesorica Griffiths temelji svoju studiju na genetskim istraživanjima 300 stanovnika udaljenog otoka Norfolk, između Australije i Novog Zelanda. Velik dio otočana potomci su preživjelih s pobune na Bountyju, koji su se naselili na Norfolku kad je otok Pitcairn postao prenapučen.

Osamdeset posto stanovnika može pratiti svoje porijeklo do 1789. godine kad se dogodila slavna pobuna, pa je zbog relativno malog genetskog bazena mapiranje gena bilo lako.

'Ovi rezultati pružaju saznanja o ulozi kromosoma X u pojavi migrena i može objasniti zašto više žena nego muškaraca pati od tog poremećaja', kaže profesorica Griffiths. ' Trenutno, 12 posto stanovništva pati od migrene. Iako postoje dobri tretmane za ovu tešku bolest, nisu učinkoviti za svakog pacijenta, pa postoji potreba za razvojem novih tretmana u liječenju migrene', prenosi Daily Mail.

172285,162427,158121,133220
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više