RAZLOZI ZA BRIGU

Što nepravilno sjedenje čini vašem zdravlju

21.06.2012 u 07:47

Bionic
Reading

Sjedite cijeli dan? Evo savjeta od glave do pete za zdravije uredske sate

Sigurno znate da cjelodnevno sjedenje ne čini uslugu vašem zdravlju. Sati provedeni za stolom povezani su s brojnim rizicima za zdravlje, uključujući veće kao što su rizik od dijabetesa i karcinoma.

'Pokušavamo već dugo ljudima reći da naše tijelo nije dizajnirano da bismo u sjedećem položaju svakoga dan provodili desetke sati', kaže američki kiropraktičar Noam Sadovnik za Huffington Post.

Redovito vježbanje i povremene stanke u stajaćem položaju dobre su ideje. Ne treba ni spominjati koliko je mudro uključiti što više kretanja u svoj dnevni raspored. Pomaže i penjanje stepenicama do ureda i održavanje sastanaka uz šetnju. No, uz zvonjavu telefona, kratke rokove i sve više sastanaka, ovo je lakše reći nego napraviti. Kad ste već zaglavili sjedeći u uredu, morate znati da je način na koji sjedite na stolici jednako važan kao i koliko dugo sjedite.

Stručnjaci se slažu da je držanje zglobova nogu i ruku pod kutom od 90 stupnjeva jedno od najvažnijih pravila savršenog držanja za stolom. Evo, još nekih savjeta od glave do pete.

Glava i vrat
Oči bi trebale biti u razini vrhu ekrana računala ili na gornjoj trećini monitora. Oči će se prirodno pomicati prema dolje kada je potrebno pogledati prema dnu ekrana, ali bez naprezanja vrata.

Također je važno da vaše lice bude ravno postavljeno prema zaslonu. Radnici koji rade na da dva monitora vjerojatno će okrenuti gornji dio tijela kako bi vidjeli drugi zaslon, premještanje ramena u odnosu na bokove može izazvati stres.

Ruke i lakti
Naslanjanje na naslon za ruke može pomoći da se držite uspravno, ali može uzrokovati bolno podizanje ramena. Razmislite o konstrukciji visećeg mosta i svaki svoj zglob objesite graciozno.

Naslon za ruke treba biti postavljen na visini na kojoj možete udobno držati ramena povučena prema natrag i dolje, a da još uvijek možete doći do tipkovnice ili miša bez istezanja.
Laktovi bi također trebali biti pod kutom od 90 stupnjeva, a podlaktice gotovo paralelne s podom.

Donji dio leđa

Moderniji uredski stolci su dizajnirani s naslonom koji podržava donji dio tijela, ali ako niste te sreće, jednostavnom stavite jastuk ili cilindre. Trebali biste održavati prirodan oblik C-krivulje u donjem dijelu leđa.

Noge
Ako su vam koljena viša od kukova, vaša je stolica vjerojatno preniska, a ako su koljena mnogo niža od bokova, znači da je stolac vjerojatno previsok. U idealnom slučaju, koljena će biti tek nešto niže od kukova, omogućujući da bedra budu paralelna s tlom, a donji dio nogu okomit.

Stopala
Oba stopala trebaju biti čvrsto postavljena na pod, tako da je skočni zglob pod kutom od 90 stupnjeva. Ako vam noge vise s poda, gravitacija će povlačiti leđa iz njihove prirodne krivulje. Podmetnite nekoliko časopisa ili praznu kutiju za cipele.